Hyppää sisältöön

Tutkimus: Lapsen valhe menee läpi puolelta vanhemmista

Tutkijat olettivat, että vanhemmat olisivat taitavampia tunnistamaan lapsensa valheen kuin muut aikuiset, mutta se ei pitänytkään paikkaansa. Toisen tutkimuksen mukaan lasten valehtelusta ei kuitenkaan kannata huolestua, vaan jopa päinvastoin.

Lasten sosiaalistuminen vaatii, että he oppivat myös valehtelemaan, sanoo tutkija. Näillä pojilla yhteinen leikki sujui Berliinissä Saksassa, kun lämpötila nousi huhtikuun alussa 22 asteeseen. Kuva: Kay Nietfeld / EPA

Vanhemmat tunnistavat vain hieman yli puolet lastensa valheista, kertoo kanadalaisten Brockin ja Toronton yliopistojen tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijoiden ennakko-olettamus oli, että koska vanhemmat tuntevat lapsensa, he osaavat myös nähdä, milloin nämä poikkeavat totuudesta. Tutkimus kuitenkin osoitti, ettei vanhempi ole juuri sen taitavampi tunnistamaan lapsensa laskemaa luikuria kuin kukaan muukaan aikuinen.

Aiemmissa tutkimuksissa saman tuloksen ovat saaneet myös muun muassa poliisit ja sosiaalityöntekijät, eli heiltäkin jää noin puolet lasten valheista tunnistamatta.

Vanhemmat vain himpun muita tarkkasilmäisempiä

Uusimmassa tutkimuksessa aikuisille esitettiin videoita, joilla lapset kertoivat joko totuuden tai valheen siitä, olivatko he huijanneet kokeessa. Lapset olivat 8–16-vuotiaita.

Vanhemmat tunnistivat valheen 54-prosenttisesti, muut aikuiset, joilla on lapsia, 51-prosenttisesti ja lapsettomat niin ikään 51-prosenttisesti.

Tutkimus on julkaistu Experimental Child Psychology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, ja siitä kertoo yksityiskohtaisesti myös Science Direct (siirryt toiseen palveluun) -sivusto.

Nuorimmat valehtelevat taitavasti jo kaksivuotiaina

Toronton yliopistossa on meneillään tutkimus myös pikkulasten valehtelusta. Tutkija Kang Leen mukaan vanhempien ei kannata huolestua, vaan heidän on syytä olla suorastaan iloisia, jos heidän tenavansa osaavat huijata jo kahden vuoden iässä. 

– Lapset, joista tulee nuorisorikollisia, ovat yleensä huonoja valehtelemaan. Nuorella iällä ja hyvin valehtelevat lapset kehittyvät normaalisti, hän kertoo Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa vajaa kolmannes kaksivuotiaista osaa kertoa uskottavia valheita. Kolmivuotiaana siihen pystyy noin puolet, ja nelivuotiailla osuus on 80 prosenttia. Usein luikuri on niin taitavaa, ettei aikuinenkaan osaa epäillä sitä, Lee kertoo.

Sosiaalisuus edellyttää valehtelemisen taitoa

Valehtelu kertoo lapsen kehityksen saavuttaneet kaksi tärkeää virstanpylvästä: Yhtäältä hän ymmärtää, että toisella ihmisellä on omat ajatuksensa. Toisaalta hän osaa säädellä omaa käytöstään.

Niillä lapsilla, jotka eivät kehity valehtelijoina ikätoveriensa tavoin, on usein sosiaalisia vaikeuksia, mikä puolestaan voi vaikeuttaa muuta kehitystä, Lee sanoo.

Jos haluaa menestyä yhteisössä, on opittava valehtelemaan, sillä ihminen on sosiaalinen olento ja meidän on tultava toimeen toistemme kanssa, Lee perustelee ja viittaa niin sanottuihin valkoisiin valheisiin ja myös omien tavoitteiden saavuttamiseen.

– Yritämme kasvattaa lapsista rehellisiä, mutta niin ristiriitaista kuin se onkin, suoraviivaisen rehellisille ihmisille ei todennäköisesti käy hyvin.

Hänen mukaansa useimmat ihmiset valehtelevat tietoisesti kerran tai kaksi päivässä.

.
.