Koulutetut kuonot mukaan taisteluun viheliäistä aasianrunkojäärää vastaan

Vantaan lehtipuissa tuhoa tehneet koppakuoriaiset saivat toukokuussa vastaansa kaksi saksalaista erikoiskoulutettua hajukoiraa. Niiden tekemiä havaintoja tutkitaan parhaillaan laboratoriossa.

Kotimaa
Pakkausmateriaalin mukana Suomeen levinnyt aasianrunkojäärä.
Ville Welling
aasianrunkojäärän etsijä koira ja kouluttaja

Koiran hajuaisti on monituhatkertainen verrattuna ihmisen hajuaistiin. Sanotaan, että koira pystyy erottelemaan yli 2000 eri hajua. Ranskanspanieleiden Caran ja Paulinen kirsuun yksi niistä on aasianrunkojäärä.

Hajukoulutuksen varta vasten tätä tuholaista varten Itävallassa hankkineiden ammattilaisten tassu nousee rivakasti siihen suuntaan, mihin kuono osoittaa. Häntä vispaa vimmatusti. Nyt taisi tärpätä!

Koivun oksalle on piilotettu jäärän rouskuttamaa puuta.

– Hyvin tehty, kehuu kolmevuotiaan Caran omistaja Angelika Jensen.

Hän turauttaa koiran kielelle tuubista maksamakkaraa onnistumisen merkiksi. Riemu on molemminpuolinen.

Saksalainen Jensen saapui vappupäivänä poikansa Urs Falk Jensenin ja kahden hajukoiran kanssa auttamaan elintarvikevirasto Eviraa taistelussa lehtipuita tuhoavaa aasianrunkojäärää vastaan.

Koirien kaksiviikkoisen työrupeaman toiseksi viimeisenä päivän torstaina medialla oli mahdollisuus seurata nelitassujen työskentelyä Vantaan Itä-Hakkilassa.

Kohtalokas kuoriainen

Viime syksynä Vantaan Kolohongan teollisuusalueelta löydettiin lehtipuita tuhoavia aasianrunkojääriä. Todennäköisesti Kiinasta pakkausmateriaalien mukana kulkeutunut kuoriainen iskee eläviin, terveisiin puihin.

Jäärän suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät siihen suuria käytäviä. Tästä seuraa se, että oksia kuihtuu ja lopulta puu kuolee.

Viime talven aikana tartunta-alueen kadunvarsien, teollisuusalueen ja kaupungin puistometsän lehtipuista kaadettiin ja poltettiin. Elintarvikevirasto löysi jäärien nakertamia käytäviä kaikkiaan 12 lehtipuusta.

Jos laji pääsee leviämään metsiin, se voi olla kohtalokas uhka metsäteollisuudelle.

Kyllä nämä ovat ihan hereillä olleet. Olen tyytyväinen niiden työskentelyyn.

Atro Virtanen, ylitarkastaja

Evira muodosti esiintymisalueelle kahden kilomertrin suojavyöhykkeen, josta saa kuljettaa lehtipuuta pois vain hakkeena, sillä puutavarassa tai niiden oksissa voi piillä eläviä aasianrunkojääriä.

Hajukoulutuksen saaneita koiria on käytetty aiemmin muissa maissa menestyksekkäästi havaitsemaan jäärien tuhoamia puita. Koirat on koulutettu haistamaan tuholaisten eri kehitysvaiheita, siinä missä ihmissilmä havaitsee vain jo puun rungolla olevat merkit.

Ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta kertoo, että koirat eivät ole löytäneet mitään hälyttävää, mutta joitain merkkauksia on tehty ja näytteitä on otettu laboratoriossa tarkistettaviksi.

– Koirat ovat kuitenkin ammattilaisia, eli jos ne olisivat tehneet paljon merkkauksia, joita ihmiset eivät ole vielä nähneet, niin sitten tilanne olisi nyt jo aika huolestuttava, Virtanen sanoo.

Vaara ei ole vieläkään ohi

Koirien ammattitaitoa ei tarvitse Virtasen mukaan kyseenalaistaa, sillä koulutettua nenää on ollut mahdollista testata puihin jemmatuilla jäärien nakertamilla puupaloilla.

– Kyllä nämä ovat ihan hereillä olleet. Olen tyytyväinen niiden työskentelyyn, ylitarkastaja virkkoo.

Virtasen mukaan Cara ja Pauline piti kutsua hätiin Saksasta asti, sillä Suomesta ei vielä löydy tähän tarkoitukseen koulutettuja koiria.

– Tulevaisuudessa olisi kyllä tarkoitus pystyä käyttämään myös suomalaisia koiria. Ylipäänsä tavoitteenamme on käyttää koiria enemmän kasvintuhoajien torjunnassa.

Sitten viime syksyn uusia vahvistettuja jäärähavaintoja ei ole tehty ja kuoriaisten hävittämisessä ollaan nyt hävittämisvaiheen jäljiltä seurantavaiheessa. Vaara ei ole Virtasen mukaan vielä ohi.

– Joudumme neljän ja viiden vuoden ajan kartoittamaan näitä samoja alueita. Voi olla, että vaikka ensi vuonna täältä löytyy jotain, mitä vielä ei ole havaittavissa.