1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. postin toiminta

Posti teki historiallisen uudistuksen ja muutti päiväpostin paikoin iltapostiksi – huomasiko kukaan?

Päiväpostin jakelussa ajettiin läpi yksi Postin historian suurimmista uudistuksista ilman sen suurempaa meteliä. Ylen lukijoiden lähettämän lähes 4 000 postintuloajan perusteella muutoksella on kuitenkin ollut iso merkitys varsinkin maaseudulla. Katso kartalta, milloin posti tulee todellisuudessa perille eri puolilla maata.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ennen ­klo. 9
Klo. ­9–12
Klo. ­12–15
Klo. ­15–18
Klo. 18 ­jälkeen
Klikkaa kartassa olevia merkkejä nähdäksesi käyttäjien lähettämät kommentit.

Postin tänä vuonna tekemä uudistus jakeluaikoihin on osoittautunut isommaksi muutokseksi kuin julkisuudessa on ymmärretty. Yhtiö kertoi itse alkuvuonna "laajentavansa jakeluaikaa iltaa kohti", ja uudistus kuitattiin varsin vähäisellä metelillä.

Ylen lukijoiden lähettämien tietojen perusteella postin kulku on kuitenkin siirtynyt paikoin tuntikausia myöhemmäksi. Tämä on kirvoittanut valituksia päiväpostin odottelusta varsinkin maaseudulta, missä kellonajoilla on merkitystä kahdestakin syystä. Haja-asutusalueilla jaetaan päiväpostin mukana usein myös päivän sanomalehti uutisineen. Toisaalta pikkupaikoilla kaupat voivat mennä jo kiinni siinä vaiheessa, kun menotiedot ja tarjoukset ehtivät postilaatikkoon.

Myös Posti myöntää jakelun viivästyneen – sekä tarkoituksella että suuresta uudistuksesta johtuvien alkuvaikeuksien vuoksi. Yhtiön mukaan 80 prosentilla asiakkaista postintulo on siirtynyt enintään puoli tuntia eteenpäin. Lopuilla, eli yli puolella miljoonalla asiakkaalla, enemmän. Joillekin asiakkaista posti tulee vastaavasti aiempaa varhaisemmin. Heti uudistuksen jälkeen viivästykset olivat vielä yleisempiä.

Jakelujohtaja Juhani Vuolan mukaan nyt tehty jakeluaikauudistus on yksi Postin historian suurimpia muutoksia. Siinä on kyse siitä, että Posti haluaa paremmat mahdollisuudet tarjota ihmisille muita kuin perinteisiä postipalveluita. Tämä ajatus pitää sisällään muutakin kuin suuren haloon herättäneen ruohonleikkuuavauksen: ateriapalveluita, hoivapalveluita, turvapalveluita ja muita.

Näin te kerroitte postin tulosta

Pyysimme ihmisiä selvittämään, mihin aikaan päiväposti todellisuudessa jaetaan koteihin. Lain mukaan Postin on jaettava postimerkilliset kirjeet viitenä päivänä viikossa. Lukijoiden antamien vastausten perusteella se tarkoittaa nykyään mitä tahansa aamun ja illan välillä, varsinkin maaseudulla:

Kellonaikoja kartalle tuli peräti yli 3 800. Voit katsella yksittäisiä vastauksia ja oman kotiseutusi tilannetta tämän artikkelin pääkuvana olevasta kartasta.

Postin jakelujohtaja Juhani Vuolan mukaan yhtiössä ei ole määritelty kellonaikaa, jolloin päiväpostin pitäisi olla jaettu. Pääluottamusmies Kari Lempinen kertoo kuitenkin viimeisimmässä uudistuksessa pois jääneestä toimitusohjeesta, jossa ohjeellinen raja oli kello 16.

Postin oman seurannan perusteella tuohon kellonaikaan mennessä saadaan jaettua 95 prosenttia päiväpostista. Ylelle vastanneista 81,2 prosenttia kertoi saavansa päiväpostin iltapäivän neljään mennessä. Maaseutumaisissa kunnissa vastaava osuus oli ainoastaan 73,1 prosenttia.

Lehtien jakaminen ilta-aikaan kyllä kuulostaa suoranaiselta haitanteolta.

Helsinki

Jakelujohtaja Vuola arvioi, että Ylen joukkoistuksessa korostuivat tuoreeseen jakeluaikauudistukseen tai postinkulkuun yleensä pettyneiden asiakkaiden mielipiteet. Hänen mukaansa on paljon reittejä, joissa reitin alkupäässä ollut asiakas saakin nyt postinsa viimeisten joukossa. Kenties yksi tällaisista tapauksista oli hattulalainen vastaaja, joka oli ryhtynyt kaipaamaan menneitä uudistuksen myötä: "Vennamon aikana posti oli aamupäivästä perillä".

– Aina kun Posti ilmoittaa parantavansa palvelua, postin tulo siirtyy myöhäisemmäksi tällä alueella, kuvaa puolestaan pilkallisesti yksi vastaaja Iisalmesta.

Yksi vastaaja Tuiran kirjastosta Oulusta puolestaan kertoi, että uudistuksen jälkeen posti tulee niin myöhään, että keskiviikkoisin, jolloin kirjasto menee kiinni jo kolmelta, päivän lehdet eivät ehdi asiakkaiden luettavaksi.

Ei haittaa, vaikka jaettaisiin kirjeet kotiin vain joka toinen päivä, kunhan paketit voi hakea postista päivittäin.

Tampere

Postin pääluottamusmies Kari Lempinen näkee palautteen kertovan siitäkin, että henkilöstö on pantu nyt liian tiukille.

– Autovaltaisilla reiteillä ei tahdo aika riittää. Joudutaan tekemään ylitöitä ja porukka on kovilla.

Uudistuksen alkuvaiheessa osa asiakkaista on jäänyt myös kokonaan ilman postia. Näin on käynyt päivittäin 0,4–2 prosentille asiakkaista, eli enimmillään runsaalle 50 000 asiakkaalle.

"Voi tulla kolmenakin päivänä viikossa"

Lukijoiden Ylelle lähettämien tietojen perusteella postinkulun varhaisuudessa on eroja paitsi kaupunkien ja maaseudun välillä, myös eri maakuntien välillä. Kaikista maakunnista ei tullut niin paljon vastauksia, että niitä voisi verrata, mutta esimerkiksi Lapista vastauksia tuli paljon. Siellä päiväpostia kuvaisi paremmin sana "iltapäiväposti" – melkein kaksi kolmesta kertoi postiluukun kolahtavan aikaisintaan iltakuudelta.

Postin mukaan Lapissa ei päästä samaan nopeuteen kuin muualla reittien pituuden vuoksi.

– Jos on reitit pitkät ja hiekkatietä paljon, ei ole mitenkään mahdollista toimittaa (postia) ajan suhteen yhtä nopeasti kuin kaupungin keskustassa, jakelujohtaja Juhani Vuola sanoo.

Mietin millaista stressiä ja millaiset työolot postinjakajilla mahtaa olla, kun asiakkaillekin tilanne näyttää näin sekavalta.

Helsinki

Lukijoilta tulleiden tietojen perusteella ei voi kuitenkaan vetää johtopäätöstä, että taajamissa posti kulkisi yleisesti ajallaan ja syrjäseuduilla myöhässä. Maaseutumaisissa kunnissa lähes joka viides vastanneista sanoi saavansa postin ennen keskipäivää. Vastaavasti Helsingistä tuli paljon kiukkuisia karttamerkintöjä asiakkailta, jotka joutuivat odottamaan mielestänsä liikaa.

Alueelliset erot ainakin sanomalehtien jakelussa ovat kuitenkin kasvaneet, sillä monissa kaupungeissa aamun lehti tulee varhaisjakelussa. Siihen uudistus ei vaikuttanut.

Postilaisille ei tule yllätyksenä, miten hartaasti monet asiakkaat odottavat sellaistakin postia, joka toisissa talouksissa menee suoraan kierrätykseen. Yksi Ylelle vastanneista oli muun muassa pahoittanut mielensä siitä, miten Lidlin torstainen mainos jaettiinkin eräällä viikolla perjantaina.

Toinen vastaaja Järvenpäästä totesi, ettei päiväpostin tuloajalla ole väliä, "kunhan tulee, ja voi tulla kolmenakin päivänä viikossa". Tämä saattaa ollakin tulevaisuutta, sillä Posti on itse jättänyt postilain uudistukseen lausunnon (siirryt toiseen palveluun), että yleispalveluun kuuluvia kirjeitä ei tarvitsisi enää välttämättä jakaa eikä keräillä jokaisena arkipäivänä. Sillä yhtiö haluaa Vuolan mukaan päästä samalle viivalle muiden jakeluyritysten kanssa.