1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

155 vuotta vanha talo puretaan – ja rakennetaan uudestaan

Toivolan Vanhalla Pihalla sijaitsevan Sparvinin talon korjaustyöt ovat alkaneet. Talo rakennettiin vuonna 1861 ja se on Jyväskylän keskustan vanhin alkuperäisellä paikallaan sijaitseva rakennus. Peruskorjauksen tekee Jyväskylän Tilapalvelu yhdessä Keski-Suomen museon kanssa. Rakennuksen hirsirunko on pahoin vaurioitunut ja se puretaan kokonaisuudessaan. Sen jälkeen talo rakennetaan käytännössä uudestaan.

155-vuotias Sparvinin talo korjataan perusteellisesti Toivolan Vanhalla Pihalla. Kuva: Keski-Suomen Museon kokoelmat

Kallellaan oleva Sparvinin talo sijaitsee Toivolan Vanhalla Pihalla makasiinijonon jatkeena Hannikaisenkadun varrella. Talon rakennutti 155 vuotta sitten kirvesmies Anders Sparvinin leski Maria Sparvin. Rakennuksen hirsirunko on pahoin vaurioitunut, joten sen hirsirunko puretaan kokonaan, pohja paalutetaan ja uusittu hirsirunko asennetaan nykyiselle paikalle kiviperustusten varaan.

Uuden talon rungossa käytetään mahdollisimman paljon vanhoja ja ehjiä hirsiä. Korvaushirret veistetään kahden vanhan riihen hirsistä. Myös muuta vanhaa materiaalia käytetään mahdollisimman paljon.

Rakennus puretaan toukokuun aikana. Kesän aikana tehdään paalutus ja perustustyöt. Uusitun hirsirungon asennus aloitetaan lokakuussa. Asennustyöt vesikattotöineen valmistuvat marraskuussa. Valmistuessaan rakennus tulee toimimaan Keski-Suomen museon työpaja- ja näyttelytilana.  

Kulku Toivolan Vanhalle Pihalle Hannikaisenkadulta on estetty ja työmaa-alue on aidattu metalliverkkoaidoin. Aitoihin asennetaan suojapeitteet, joihin on painettu valokuva nykyisestä rakennuksesta. Toivolan Vanhalle Pihalle pääsee normaalisti Cygnaeuksenkadulta.

Kolmen huoneen asuinrakennus

Sparvinin talo valmistui alun perin kolmihuoneiseksi asuinrakennukseksi. Rakennus maalattiin pian valmistumisen jälkeen itsekeitetyllä punamultamaalilla. Kamareissa lämmönlähteinä olivat kaakeliuunit ja keittiössä liesi. Talon katteena käytettiin määräysten mukaisesti lautoja.

Vuonna 1863 talon siirtyi Anders ja Maria Sparvinin pojan kirvesmies Johan Sparvinin omistukseen. Myöhemmin Johan tunnettiin laivurina ja kauppiaana. Vuonna 1892 tontin uusi omistaja Herman Toivola korjasi talon perinpohjaisesti. Talo sai ajanmukaisen lautaverhoilun ja maalattiin öljymaalilla. Vanhat kuusiruutuiset ikkunat säilytettiin ja vuonna 1874 pärekatoksi muutettu katto sai asvalttihuovan.