Uuden kehitysyhtiön rooli arvelutti oppositiota – Sipilä tyynnytteli myyntipelkoja

Hallituksen kaavailemat muutokset valtion omistajaohjaukseen puhuttivat eduskunnan kyselytunnilla. Oppositio pelkäsi hallituksen valmistelevan valtionyhtiöiden myyntiä. Pääministeri Juha Sipilä vakuutteli, että siitä ei ole kyse.

politiikka
Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus omistajapolitiikan linjauksista 12. toukokuuta.
Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus omistajapolitiikan linjauksista 12. toukokuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Oppositio nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin hallituksen vain hieman aiemmin esittelemät kaavailut valtion omistajaohjauksen muutoksista. Suurin pelko oppositiossa oli, että uudistuksilla mahdollistetaan valtion omaisuuden myyntiä.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi huomautti, että valtio vähentää omistustaan Postissa 50,1 prosenttiin. Mustajärven mukaan omistajamuutos mahdollistaa Postin pilkkomisen. Mustajärvi luetteli myös muita yrityksiä, joissa hallitus kaavailee valtion omistuksen vähentämistä.

– Nämä yhtiöt ovat kaikki yhtiöitä, joiden luomisessa keskustalla ja vasemmistolla oli vahva rooli. Voiko nyt tämän teidän hallituksenne politiikan kiteyttää niin, että sen minkä Kekkonen toi, sen (pääministeri Juha) Sipilä vei, Mustajärvi kysyi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) huomautti, että viime vaalikaudella valtion omistusta myytiin 3,3 miljardilla. Sipilän mukaan rahat käytettiin budjettivajeen paikkailuun.

Voiko nyt tämän teidän hallituksenne politiikan kiteyttää niin, että sen minkä Kekkonen toi, sen Sipilä vei.

Markus Mustajärvi

– Nyt tarkoituksena on käyttää valtion tasetta siihen, että saadaan arvoa nostettua ja käytettyä arvonnousua uuden luomiseen. Minä en usko teidän tosiasiaanne, että vain Kekkonen tiesi, mitä uutta valtion kannattaa perustaa. Uskon, että tämä nykyinenkin sukupolvi voisi keksiä jotakin uutta, Sipilä vastasi.

Demareilla ja vihreillä huoli kehitysyhtiön roolista

Lauri Ihalainen nosti esiin sosiaalidemokraattien huolen uudesta kehitysyhtiöstä, jonka hallitus aikoo perustaa.

– Huoleni on se, että tuleeko siitä itse asiassa myyntiyhtiö eikä kehittämisyhtiö, Ihalainen sanoi.

Sipilän mukaan kehitysyhtiössä on tarkoitus kehittää sinne sijoitettavien yritysten toimintaa.

– Se ei tarkoita sitä, että välttämättä kaikki sen alla olevat yhtiöt myytäisiin.

Vihreiden Touko Aalto sanoi suhtautuvansa pääosin varovaisen myönteisesti hallituksen esityksiin. Valtion omistusosuuden laskemista Postissa ja sen viemistä mahdollisesti pörssiin Aalto kuitenkin vierasti. Aalto nosti Ihalaisen tavoin esiin huolen kehitysyhtiön roolista.

– Ei kai tässä vaan olla valmistelemassa myyntikuntoon, Aalto kysyi.

Yrityksille oma kehittämissuunnitelma

Sipilän mukaan jokaiselle kehitysyhtiöön sijoitettavalle yritykselle luodaan oma kehittämissuunnitelma.

– Se ei välttämättä tarkoita sitä, että omistusta myytäisiin. Kehittyminen omistusrakenteessa voi tapahtua myös sitä kautta, että kaksi yhtiötä menee yhteen.

Eduskunta keskustelee tarkemmin hallituksen omistajaohjauksen muutoksista ensi viikolla, kun pääministeri antaa siitä ilmoituksen eduskunnalle.