Analyysi: Valtion omistuksia ei lahdata, ei ainakaan vielä

Sipilän torstaina julkistamat ehdotukset eivät suoraan lahtaa yhtään valtioyhtiötä, eikä omaisuutta panna lihoiksi, mutta aika lailla monipuolisempaan ja ketterämpään suuntaan valtion omistajapolitiikka muuttuu, kirjoittaa Jari Korkki analyysissaan.

Analyysit (Yle Uutiset)
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Ilma alkoi olla jo sakeana huhuja, joissa milloin mikäkin valtionyhtiö pantiin lihoiksi, kun valtionohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk.) panee valtion omistajapolitiikan uusiksi. Kun huhut alkoivat riepotella valtion omistamia pörssiyhtiöitä, joutui Sipilä panemaan pelin poikki jo torstaina ja paljastamaan korttinsa. Alkuperäinen aikataulu oli perjantai. Eduskuntakeskusteluun omistajapolitiikka ehtii ensi viikon tiistaina.

Sen etteivät ainakaan kaikki huhut pitäneet paikkansa saattoi oikeastaan päätellä jo tiistaina. Olin sattumalta itse paikalla, kun pääministeri ripitti eduskunnan aulassa voitonriemuinen hymynkare naamallaan median uutisointia. Se on kuulemma ollut "pahasti hakoteillä".

Totta on, että Sipilän torstaina julkistamat ehdotukset eivät suoraan lahtaa yhtään valtioyhtiötä, eikä omaisuutta panna lihoiksi, kuten Sipilä moneen kertaan korosti.

Mutta aika lailla monipuolisempaan ja ketterämpään suuntaan valtion omistajapolitiikka muuttuu, kun osa omistusyhtiöistä kootaan uuteen, toistaiseksi vielä nimeämättömään kehitysyhtiöön.

Sanalla kehitysyhtiö on takavuosilta huonojakin kaikuja varsinkin kuntapolitiikasta, mutta kyllä se antaa myös uusia mahdollisuuksia. Hyvä esimerkki on pilkkomishuhujen kohteena ollut Posti.

Uudessa linjauksessa valtio antaa itselleen mahdollisuuden pudottaa Postin omistusosuus sadasta 50,1 prosenttiin, samalla Sipilä väläyttää jo mahdollisuutta viedä Posti pörssiin.

Mitään ei kuulemma ole vielä päätetty, mutta kun Postin tehtävä ja toimenkuva tulevat lähivuosina kaikissa tapauksissa muuttumaan rajusti, on selvää, että tällainenkin vaihtoehto on hyvä pitää työkalupakissa. Vai pitääkö joku ruohonleikkuuta valtion strategisiin intresseihin kuuluvana ydintehtävänä?

Toinen mielenkiintoinen uuteen kehitysyhtiöön siirrettävä valtionyhtiö on Altia. Myös viinatehtaan myymistä milloin millekin ulkomaiselle jätille on aika ajoin väläytetty, ja jos sellainen tilipäivä tulee, niin budjettitalouden ulkopuolella toimiva kehitysyhtiö antaa siihenkin välineitä.

Jonkinlaisena perälautana kehitysyhtiö saa parlamentaarisen valvontakomission, jota Sipilä kutsuu häveliäästi neuvottelukunnaksi. Sen jäsenistä päättävät eduskuntaryhmät, mutta pääministeri toivoi jo tänään tehtäviin asiansa osaavia ja harrastuneisuutta tuntevia kansanedustajia.

Yhtä myyntihuhujen kohteena olevaa valtionyhtiötä ei hallituksen tiedotteesta löydy ja tiedotustilaisuuden yhteydessä julkaistuissa asiakirjoissakin siitä on vain ohimenevä luettelomaininta muiden joukossa.

Kysyttäessä pääministeri Sipilä kuitenkin vahvisti, että valtio säilyttää Finnairissa edelleen strategisen enemmistöosuuden, vaikka yhtiö on viety pörssiin ajat sitten.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho vieläpä lipsautti (?), että syynä strategiseen omistustarpeeseen ovat muun muassa ylilentosopimukset.

Mielenkiintoista.