Brasilian erotettu presidentti: En anna koskaan periksi

Viralta pantu presidentti Dilma Rousseff on lähtenyt virkapalatsistaan. Lähtiessään hän kehotti brasilialaisia vastustamaan kumousta.

Viralta pantu presidentti Dilma Rousseff puhui kansalle vielä ennen lähtöään presidentinpalatsista. Kuva: Marcelo Sayao / EPA

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on presidentinpalatsista poistuessaan pitänyt palopuheen kannattajilleen. Brasilian senaatti päätti maratonkeskustelun jälkeen Rousseffin viraltapanosta virkasyytekäsittelyn ajaksi, korkeintaan puoleksi vuodeksi.

Erottaminen voi myöhemmin muuttua pysyväksi, jos senaatin määräenemmistö niin päättää.

Rousseffia uhkaa syyte budjettilakien rikkomisesta. Häntä syytetään valtion budjettitietojen kaunistelusta presidentinvaalikampanjansa aikana.

Työväenpuoluetta edustava Rousseff varoitti lähtöpuheessaan, että hänen jälkeensä hallitus lopettaa tai leikkaa sosiaalisia ohjelmia. Rousseffin paikalle tulee varapresidentti Michel Temer, joka on oikeiston edustaja.

Kumousta vastaan

Rousseff sanoi, kuten ennenkin, että hänen syrjäyttämisensä oli vallankaappaus ja kehotti kaikkia brasilialaisia lähtemään liikkeelle sitä vastustamaan.

Kiista Rousseffin asemasta ja siihen liittynyt hänen edeltäjänsä Luiz Inácio Lula da Silvan liittyminen korruptioskandaaliin on kuohuttanut kansaa viikkokausia. Brasiliassa on ollut mielenosoituksia Rousseffin puolesta ja häntä vastaan.

Rousseffin vastustajia juhlimassa senaatin päätöstä hänen viraltapanostaan. Kuva: Sebastiao Moreira / EPA

Lähtöpuheessaan Rousseff korosti, että hän ei ole syyllistynyt korruptioon, ja että hän on suuren vääryyden uhri.

"En luovu koskaan"

Dilma Rousseff sanoo taistelevansa syytteitä vastaan ja uskovansa, että hän voittaa juttunsa koska ei mielestään ole tehnyt rikosta.

Hän vertasi kohteluaan Brasilian sotilasjuntan aikaan, jolloin hän sanoi kärsineensä kidutuksestakin.

– Tiedän mitä taistelu on, enkä koskaan anna periksi.