Video: "Suomen suurin putkiremontti" on puolivälissä – tältä näyttää Eduskunnassa juuri nyt

Eduskuntatalon päärakennuksen peruskorjaus on edennyt puoliväliin. Peruskorjauksessa kunnostetaan ja uusitaan ennen kaikkea talotekniikkaa, mutta parannetaan myös rakennuksen esteettömyyttä. 1920- ja 30 -lukujen vaihteessa rakennetun päärakennuksen korjaus on vaatinut paljon erikoisosaamista.

Kotimaa
eduskuntatalon peruskorjaus istuntosali
Eduskuntatalon päärakennuksen peruskorjaus on edennyt puoliväliin.

Eduskunnan päärakennuksen peruskorjaus on puolivälissä. Päärakennus korjataan kauttaaltaan: tarkoituksena on parantaa niin talotekniikkaa ja rakenteita kuin myös tehdä rakennuksesta entistä esteettömämpi. Eduskunnan päärakennukseen rakennetaan muun muassa kuusi uutta hissiä, ennestään niitä on 25.

Viranomaiset ovat myös edellyttäneet toimenpiteitä esimerkiksi paloturvallisuuden parantamiseksi.

1920- ja 1930-lukujen taitteessa rakennetun, arkkitehti J.S. Sirénin suunnitteleman arvokkaan rakennuksen peruskorjauksessa on ollut omat haastatteensa, mutta isompia mutkia korjausoperaatiossa ei ole matkan varrelle osunut, eduskunnan ja työmaasta vastaavan Lemmikäisen puolelta vakuutetaan.

Yksi peruskorjauksen haasteista on ollut erilaisten käsityöläisten eli konservaattoreiden ja entisöijien löytäminen. Entisöitäviä huonekaluja eduskunnan päärakennuksesta löytyy noin 3 500. Huonekaluista suurin osa kuljetaan entisöitäviksi Eduskuntatalon ulkopuolelle. Paikan päällä kunnostetaan täysistuntosalin pöydät ja suuren valiokunnan huoneessa olevia huonekaluja.

Täysistuntosalin kaikki pöydät kunnostaa yksi ja sama henkilö: huonekaluentisöijä Mikael Holma. Hän tekee töitään rakennustelineiden alla. Telineet on pystytetty täysistuntosalin katon korjausta varten. Työmaapölyn takia Holma entisöi pöytiä "teltassa" eli niiden pöytien ylle, joita hän parhaillaan entisöi, on pystytetty suojakatos.

– Tällä hetkellä tässä on menossa lakan poistaminen pöydistä. Tässä on tällainen kuuden pöydän ryhmä ja kaksi päivää kestää aina yhden pöydän lakan poistaminen. Sen jälkeen siirryn tekemään erilaisia viilukorjauksia. Sitten isken näiden pöytien sisäpuolen kimppuun, niitä vähän fiksataan, Holma kuvailee.

"Täytyy jokin ulkomaanmatka riipaista"

Huonekaluentisöijä Mikael Holma sanoo, että sinänsä työn toimenpiteet ovat tuttuja aiemmista töistä, mutta istuntosalin pöytien kunnostaminen on mittakaavaltaan omaa luokkaansa.

– Kyllä tässä saa pakertaa menemään, mutta ihan hyvin on edistynyt ainakin tähän mennessä. Hyvällä mielellä olen! Mutta saattaa olla, että tämän jälkeen täytyy jokin ulkomaanmatka riipaista.

Edustajien pöytiä kunnostaessa mitään suurempia yllätyksiä ei ole löytynyt – purukumia on siellä täällä.

– Vähän sellainen luokasta tuttu meininki on: edessä istuu mahdollisesti ne vähän siistimmät oppilaat ja takana ne enemmän raggarit. Takapulpeteissa on enemmän vähän kaikkea pikkujälkeä, mutta ei mitään suurempia.

Eduskunnan päärakennuksen peruskorjauksen on määrä valmistua kesällä 2017. Tavoitteena on, että syysistuntokauden alkaessa 2017 edustajat voivat palata sinnw.

Eduskunnan rakennusten korjaus maksaa yhteensä 272 miljoonaa euroa. Päärakennuksen osuus on 125 miljoonaa euroa.