1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilä paalutti valtionyhtiöt yhteiskuntavastuun mannekiineiksi

Vero-oikeuden professori: "Kauniita ja tuttuja ajatuksia, ei mitään uutta. Tuli nyt selkeästi sanottua koko kansalle."

politiikka
Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa 12. toukokuuta.
Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa 12. toukokuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä valtionyhtiöiden tulee korostetusti näyttää esimerkkiä arvojohtamisessa ja yhteiskuntavastuun kantamisessa. Sipilän ajatus sisältyy hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan eilen hyväksymään linjaukseen valtion omistajaohjauspolitiikasta.

– Kaiken päätöksenteon perustana ovat arvot. Valtionyhtiöt ovat näyttäneet tässä esimerkkiä, mutta niiden tulee tulevaisuudessa näyttää korostetusti esimerkkiä arvojohtamisessa ja yhteiskuntavastuun kantamisessa. Se näkyy siinä, että verot maksetaan siihen maahan, missä tulos syntyy, ja siinä, että verotuksen minimointi esimerkiksi veroparatiiseja käyttäen ei ole hyväksyttävää, Sipilä korosti.

Pelkkä lakien noudatus ei enää riitä

Kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helminen Helsingin yliopistosta toteaa, että Sipilän linjaukset ovat kauniita ja tuttuja lauseita viime vuosilta esimerkiksi Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n ja EU:n raporteista.

– Ei Sipilä mitään uutta sanonut. Mutta on hyvä, että eettiset periaatteet tulevat laajasti kaikkien tietoon. Nyt se tuli selkeästi sanottua koko kansalle, Helminen korostaa.

Helmisen mukaan enää ei riitä, että yritykset toimivat lainmukaisesti. Niiden pitää toimia myös eettisesti oikein, muuten asiakkaat ja sidosryhmät äänestävät jaloillaan. Vielä 2000-luvun alussa oli Helmisen mukaan ihan hyväksyttävää, että kaikki pyrkivät maksamaan veroja mahdolllisimman vähän.

– Tilanne on nyt jo paljon parempi.

Helmisen mukaan varsinainen ongelma on kansainvälinen verojärjestelmä, joka on tähän asti antanut yrityksille mahdollisuuksia lailliseen verovälttelyyn muun muassa veroparatiisien avulla. Mutta paljon on nyt muuttumassa. Helminen mainitsee esimerkkkinä OECD:n 15 kohdan ohjelman ja EU:n valmisteleman veronkierron estämispaketin.

– Esitystä pusketaan nyt EU:ssa kovalla kiireellä läpi. Sipilän viesti kansainvälisesti oli se, että Suomi on etujoukoissa tukkimassa verovälttelyä.

Lue seuraavaksi