Miljardipotti tulossa valtiolle – Nesteestä aiotaan myydä osa

Hallitus aikoo esittää valtionyhtiö Nesteen omistuksen pienentämistä 33,4 prosenttiin. Nyt valtiolla on 50,1 prosenttia.

talous
Nesteen valomainos.
Ismo Pekkarinen / AOP

Hallituksen suunnitelma pienentää valtion omistusta energiayhtiö Nesteessä tietäisi Suomen valtiolle yli miljardin euron tienestiä tämän päivän osakekurssilla laskettuna.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tänään, että hallitus aikoo esittää eduskunnalle useita omistusrajojen muutoksia valtion osin tai kokonaan omistamissa yhtiöissä vielä tänä vuonna.

Pörssiyhtiöistä myyntilistalle on menossa Neste, josta valtio omistaa nyt 50,1 prosenttia. Hallituksen suunnitelman mukaan valtion omistus Nesteessä putoaisi 33,4 prosenttiin.

Jos osakemyynnit toteutettaisiin nyt – torstain päätöskurssilla laskettuna – nettoaisi valtio siinä 1,2 miljardia euroa. Saman verran on varattu asumistukiin valtion tämän vuoden talousarviossa. Valtion koko vuoden budjettia Nesteen myynti tilkitsisi parin prosentin verran.

Valtion omistuksen arvo on Nesteessä nyt 3,6 miljardia euroa. Kolmanneksen siivu Nesteestä oli tänään 2,4 miljardin arvoinen.

Lopullinen netto riippuu siitä, millä osakekurssin hinnalla osakekaupat lopulta toteutetaan. Tänään Nesteen osake päätyi 28,19 euroon. Kurssi laski 2,29 prosenttia.