1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump ja republikaanipuolue etsivät yhteistä säveltä

Republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump on onnistunut ärsyttämään vaikutusvaltaisia puoluetovereitaan. Nyt Trump ja edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan kuitenkin vakuuttavat olevansa samalla puolella.

"Elää suuruuskuvitelmissa, heikko vastuuntunto". Psykologit kritisoivat Trumpia. Kuva: Tannen Maury / EPA

Donald Trump ja edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan tapasivat torstaina sovinnon merkeissä paikatakseen Trumpin ja republikaanipuolueen välisiä välejä.

Yhdysvaltain republikaanipuolueen todennäköinen presidenttiehdokas Trump ja puhemies Ryan kertoivat tapaamisen jälkeen löytäneensä yhteisen sävelen, vaikka he ovatkin monesta asiasta eri mieltä.

Republikaanien huippuluokkaan kuuluva Ryan on ilmoittanut, ettei hän toistaiseksi ole valmis tukemaan Trumpia presidentinvaaleissa. Kokouksen jälkeen miehet vaikuttivat julkaisemansa lausunnon mukaan kuitenkin suhteellisen yhtenäisiltä. He sanoivat haluavansa panostaa kamppailuun demokraattipuolueen presidenttiehdokasta vastaan yhdessä.

– Meillä on hieno tilaisuus yhtenäistää puoluettamme ja voittaa tänä syksynä, ja olemme täysin sitoutuneita työskentelemään yhdessä saavuttaaksemme sen, Ryan ja Trump sanoivat lausunnossaan.

Republikaanit etsivät välimaastoa

Keskiviikkona Trump kommentoi jo republikaanipuoluetta hieman aiempaa hellemmällä tavalla. Fox News -uutiskanavan haastattelussa hän sanoi Ryanin johtavan puoluetta nyt, ja luultavasti vielä kauan.

– Minulla on Paulia kohtaan paljon kunnioitusta, Trump sanoi Fox Newsille.

Trump on aiemmin sanonut, ettei republikaanipuoleen hänen mielestään täydy olla täysin yhtenäinen.

Trump ja Ryan edustavat kahta hyvin erilaista republikaanien puolta. Aiemmin demokraattipuolueeseen kuulunut Trump on laukonut loukkaavia kommentteja muun muassa naisista, muslimeista ja maahanmuuttajista, kun konservatiivinen Ryan taas puoltaa uskonnonvapautta ja haluaa leikata hallituksen ylläpitämiä ohjelmia.

Yhdysvaltalaisen Gallup Poll -kyselyn mukaan kaksi kolmesta republikaanien suuntaan nojaavasta äänestäjästä näkee Trump myönteisessä valossa. Vielä maaliskuussa samanlaisen kyselyn tulokset olivat päinvastaiset.