Välimereltä pelastettiin torstaina yli 800 – vartiolaiva Merikarhu mukana operaatiossa

Suurin osa pelastetuista oli egyptiläisiä, somaleja ja sudanilaisia.

Ulkomaat
Merikarhu.
Merikarhu.Mika Hentunen / Yle

Italian rannikkovartiosto kertoo pelastaneensa torstaina 801 ihmistä kahdesta veneestä läheltä Sisilian länsirannikkoa.

Suurin osa pelastetuista oli syyrialaisia, rannikkovartioston tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersille perjantain vastaisena yönä.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) tiedottaja Flavio di Giacomo on perjantaina kiistänyt rannikkovartioston tiedon, että veneissä olisi ollut enimmäkseen syyrialaisia.

Di Giacomo kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että toistaiseksi Italiaan pelastettujen joukossa on ollut vasta yksi syyrialainen pakolainen. Hänen mukaansa pelastettujen enemmistö on egyptiläisiä, somaleja ja sudanilaisia.

Pelastetut viedään Sisiliaan

Rannikkovartioston mukaan yhdestä veneestä pelastettiin 515 ihmistä. Lisäksi toisesta veneestä pelastettiin 286 ihmistä operaatiossa, johon osallistui suomalainen vartiolaiva Merikarhu.

Pelastettujen odotetaan saapuvan Sisiliaan perjantaina. He olivat aloittaneet venematkansa Egyptistä, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoo.

Italiaan alkuvuonna vähän syyrialaisia

Alkuvuonna Välimeren yli Italiaan on saapunut noin 31 000 ihmistä, mutta heistä valtaosa on ollut afrikkalaisia. Syyrialaisia on aiemmin tänä vuonna tullut Italiaan vain 26, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Keväällä solmittu EU:n ja Turkin pakolaissopimus on vähentänyt merkittävästi Kreikkaan saapuvien ihmisten määrää. Lisäksi monet Balkanin maat ovat sulkeneet rajojaan alkuvuonna.

Balkanin reitin sulkeutuminen on vahvistanut odotuksia, että Italiasta voi jälleen tulla Eurooppaan pyrkivien ihmisten ensisijainen kohdemaa.

Tarkennettu 13. toukokuuta kello 16.00: Kansainvälisen siirtolaisjärjestön Italian tiedottaja kiistää tiedon, että pelastettujen enemmistö olisi ollut syyrialaisia.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle