1. yle.fi
  2. Uutiset

Niinistö ja Obama tapaavat tänään – "On päivitettävä tiedot, kuinka Yhdysvallat voi toimia Pohjolassa"

Pohjoismainen elämäntapa ja vastuuntunto ovat arvossaan Valkoisessa talossa. Presidentti Barack Obama antaa tunnustusta viiden Pohjoismaan toimeliaisuudelle ja tavalle kantaa vastuuta muusta maailmasta. Obaman ja Pohjoismaiden valtiojohtajien viralliset keskustelut tänään Washingtonissa keskittyvät kuitenkin Eurooppaa kalvaviin vaikeuksiin.

Ulkomaat
Uutisvideot: Tältä näyttää illallinen Valkoisessa talossa
Uutisvideot: Tältä näyttää illallinen Valkoisessa talossa

Valkoinen talo on tänään perjantaina varattu tasavallan presidentti Sauli Niinistölle sekä Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin pääministereille.

Kun vastaanottoseremoniat Valkoisessa talossa on saatu uhkaavan ukkossateen alla hoidetuiksi, siirtyy presidentti Barack Obama vieraineen aamupäiväksi virallisiin neuvotteluihin.

Aiheet kattavat niin Pohjolan, Euroopan, Pohjois-Afrikan kuin Afganistanin murheet ja vapaakauppasopimusneuvottelut. Helpoimmasta päästä ovat kysymykset arktisesta yhteistyöstä.

Venäjällä aloitetaan

Keskustelujen pohjana ovat vuoden 2013 vastaavat neuvottelut Tukholmassa.

– Noista ajoista turvallisuustilanne on muutamassa vuodessa muuttunut Venäjän aggressioiden vuoksi, selvitti Charles Kupchan, presidentin erityisavustaja Kansallisesta turvallisuusneuvostosta toimittajajoukolle Valkoisessa talossa vierailua edeltävänä päivänä.

Kupchan toteaa, että tämä hermostuttaa USA:n pohjoisia liittolaisia.

– Siksi on päivitettävä tiedot, kuinka Yhdysvallat voi toimia Pohjolassa kollektiivisesti, yhteistyössä Naton ja EU:n kanssa.

Pohjoismaista Norja, Tanska ja Islanti ovat Naton jäsenmaita.

Naton ovet avoinna Suomelle ja Ruotsille

Viime viikkoina Suomessa on järjestetty useita eri aselajien sotilasharjoituksia, joissa on mukana Naton ja Yhdysvaltain joukkoja.

Erityisavustaja Kupchan toteaa, että Nato on avoin Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksille, jos maat näin haluavat.

Seuraava presidentti ei suhteita muuta

Yhdysvaltojen presidentti vaihtuu vaaleissa loppuvuodesta. Etenkin republikaanien ehdokkaaksi pyrkivän liikemies Donald Trumpin puheet hirvittävät eri puolilla maailmaa.

Eräs pohjoismainen toimittaja epäili, mitä merkitystä tämän päivän neuvotteluilla on seuraavan presidentin mielessä.

– Suhteet ovat kiveen hakattuja. Pohjoismaat ovat osa globaalia turvallisuusstrategiaamme eivätkä ne siitä muutu, sanoo Charles Kupchan.

Ulkoministereillä omat neuvottelut

Presidenttien ja pääministereiden lisäksi omia neuvottelujaan käyvät myös Pohjoismaiden ulkoministerit yhdessä Yhdysvaltain John Kerryn kanssa.

Yhteiset kysymykset käydään siis perinpohjin läpi. Tuloksista kuullaan perjantain mitaan erillisissä tiedotustilaisuuksissa.

Viralliselle vierailulla ovat myös puolisot. Heitä johdottaa rouva Michelle Obama, joka vie vieraansa Valkoisen talon vastapäiseen Renwick-galleriaan.

Illallistarpeita Valkoisen talon kasvimaalta

Viralllisen vierailun vastaanottoseremoniat alkavat Washintonissa paikallista aikaa aamulla kello 9 – ja sisätiloissa.

Washingtonin kevät on ollut hyvin sateinen ja tälläkin kertaa uhka ukkosmyrskystä leijuu Valkoisen talon yllä. Osa juhlallisuuksista on jouduttu perumaan.

Sade ei estä arvokasta iltatilaisuutta, virallista juhlapäivällistä.

Vieraita on kutsuttu runsaat 300. Joukko on niin iso, ettei se mahdu edes Yhdysvaltain presidentinvirka-asuntoon.

Pohjoismaiden väreihin ja luontoon sävytetty illallinen nautitaankin juhlateltassa Valkoisen talon etelänurmikolla.

Vetisestä, mutta melko lämpimästä keväästä on ollut se hyöty, että rouva Michelle Obaman kasvimaa on tuottanut runsaasti satoa ja puhtaita raaka-aineita illallispöytään.

Lue seuraavaksi