Elinkeinoministeri Olli Rehn: Päätös Terrafamen rahoituksesta parin viikon kuluessa

Talvivaaran kaivoksen tulevaisuuteen Rehn ei tässä vaiheessa ota tarkemmin kantaa.

Kotimaa
Olli Rehn.
Henrietta Hassinen / Yle

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan päätös kaivosyhtiö Terrafamen rahoituksesta saadaan noin kahden viikon kuluessa. Rehn kommentoi asiaa tänään Ylen Radio Suomen Ykkösaamussa.

– Viimeistelemme laskelmat, esitämme kokonaisarvion ja katsomme, paljonko sitä tarvitaan vuonna 2016. Päätös tulee varmaankin lähimmän parin viikon kuluessa.

Viimeistelemme laskelmat, esitämme kokonaisarvion ja katsomme, paljonko sitä tarvitaan.

Talvivaaran kaivoksen tulevaisuuteen Rehn ei sitä vastoin tässä vaiheessa ota tarkemmin kantaa. Vielä ei ole siis selvillä, ajetaanko kaivostoiminta alas vai jatketaanko sitä. Molemmat vaihtoehdot edellyttävät toiminnan jatkamista tietyn ajan ympäristösyistä.

Kaivostoiminnan jatkaminen ja alasajo edellyttävät kumpikin myös ympäristölupaa ja kummassakin todennäköisesti jouduttaisiin tekemään ympäristövaikutusten arviointi.

– Siinä on omat prosessinsa ja se ei ole pelkästään hallituksen käsissä. Kummankin vaihtoehdon kustannukset valtiolle ja veronmaksajille ovat keskipitkällä aikavälillä suurinpiirtein samassa mittaluokassa. Siinä puhutaan enemmän sadoista miljoonista kuin kymmenistä miljoonista.

– Kertyneestä nikkelistä ja sinkistä saadaan jonkin verran myyntituloja ja se aina vaikuttaa kokonaiskustannuksiin. Tässä on paljon pelissä myöskin Kainuun aluetalouden ja työllisyyden kannalta, noin tuhat työpaikkaa, Rehn sanoo.

Terrafamen toiminta on edennyt hyvin

Rehnin mukaan Terrafamen operatiivinen toiminta on edennyt hyvin viimeisen puolen vuoden aikana ja kaivoksen toiminnan tulokset, kuten bioliuotus ja muu louhinta ovat toimineet paremmin, kuin mitä oli laskettu ja odotettu.

Tässä on paljon pelissä myöskin Kainuun aluetalouden ja työllisyyden kannalta.

Vielä pari viikkoa sitten Olli Rehn väläytteli varmempana Terrafamen Sotkamon kaivoksen alasajoa.

Talvivaaran ympäristörikosoikeuden tulokset kuullaan tänään. Miten oikeudenkäynti vaikuttaa pohdintaan kaivoksen tulevaisuudesta?

– Ei se oikeudenkäynti suoraan vaikuta. Ja oikeuslaitos toimii tietysti omien periaatteiden mukaisesti. Totta kai seuraamme tätä ja arvioimme sitä, miten tätä mahdollisesti heijastuu käytännön ratkaisuihin, Rehn vastaa.