1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

48 tolppaa ja 115 kiskoa – millintarkasti kasattava vuoristorata on pian koeajokunnossa

Toimintansa lopettaneen Wasalandian vuoristorataa kasataan vauhdilla uuteen paikkaan. Huvipuistoyrittäjä odottaa siitä kesän vetonaulaa.

Kuva: Jani Ilola / Yle

Vuoristorata alkaa olla ulospäin valmiinnäköinen, mutta laitteeseen pääsyä joutuu vielä hetken odottelemaan. Runko on noussut pystyyn viidessä päivässä, mutta ennen kuin kaikki pikkuosatkin on paikoillaan, kuluu vielä ainakin toinen viikko.

Kuva: Marja Roiha / Yle

Laukaan Lievestuoreella sijaitsevan Nokkakiven huvipuiston toimitusjohtaja Lauri Vartiainen toivoo koeajoon päästävän vielä toukokuun aikana.

– Kyllä sitä heti kokeillaan, kun viimeinen klemmari on kiristetty. Jos ei muuten, niin hiekkasäkkien kanssa ensin.

Laite vain puolet kustannuksista

Vartiainen on kasvattanut pikkuhiljaa lähes kymmenen vuotta Jyväskylän kupeessa toiminutta huvipuistoa.

Kuva: Jani Ilola / Yle

Puiston edellinen iso hankinta oli kummitusjuna, vuoristoradan Vartiainen osti toimintansa lopettaneesta Wasalandiasta Vaasasta.

– Tämä onkin ainoa Suomeen jäänyt huvipuistolaite, kaikki muut matkasivat eri puolille Eurooppaa.

Vartiainen ei paljasta vuoristoradan ostohintaa, mutta hän kertoo, että se on alle puolet kokonaisinvestoinnista: hintaa nostavat laitteen kuljetus ja kasaaminen.

Millintarkkaa työtä

Vuoristoradan purkaminen Vaasassa kesti viisi päivää, ja laite matkasi Keski-Suomeen neljän täysperävaunurekan kyydissä. Vartiaisen mukaan kasaaminen on sujunut vaikeuksitta.

Kuva: Jani Ilola / Yle

– Pahimmat paikat on jo takana: vaikein on vaunut ylös vievä nostomäki, ja se on jo paikoillaan. Toki jokainen osa on saatava millintarkasti paikoilleen.

Ja niitä riittää: pelkästään rungossa on 48 isoa pystytolppaa ja 115 kiskoa, jotka on sovitettava paikoilleen ja oikeaan suuntaan.

Vuoristorata on ulkomitoiltaan 10 metriä korkea, 15 metriä leveä ja 40 metriä pitkä.

Yrittäjällä kovat odotukset

Vuoristoradassa on kaikkiaan kuusi vaunua, mutta Vartiaisen mukaan Nokkakivessä siinä käytetään vain kahta: toiseen lastataan väkeä sillä aikaa, kun toinen huristelee radalla.

Kuva: Jani Ilola / Yle

Yrittäjällä on uuden laitteen vuoksi kovat kävijäodotukset.

– Meille tulee kaikkien aikojen kesä, jos säänhaltija vain on suosiollinen.

Lauri Vartiaista haastatteli Marja Roiha.