Suunnitteletko retkeä kansallispuistoon? Tässä Suomen suosituimmat kohteet

Seitsemässä Suomen 39 kansallispuistosta käytiin viime vuonna yli 100 000 kertaa. Väkeä vetävät Pohjois- ja Itä-Suomen jylhät maisemat sekä asutuskeskusten lähellä sijaitseva luonto. Ei muuta kuin rinkka selkään ja menoksi!

urheilu

7

Pitkospuut kansallispuiston jängällä.
Ei kastu vaeltajan jalka vetisilläkään soilla Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Viime aikoina pitkoksia on uusittu kilometritolkulla. Töitä on tehty talkoilla ja puiston oman väen voimin. Jorma Korhonen / Yle

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Itä-Lapissa sijaitsevaan Pyhä-Luoston kansallispuistoon (siirryt toiseen palveluun) tehtiin viime vuonna 115 100 käyntiä. Vaellusreittejä löytyy kesällä yhteensä 75 kilometriä, joiden joukosta voi valita koko perheen päiväretkeen sopivan matkan tai pidemmän vaelluksen esimerkiksi tunturikeskusten välillä.

Kansallispuisto tunnetaan etenkin geologisista muodostelmista, kuruista ja keroista. Retkeillen pääsee näkemään metsäsaamelaisten historiallisia paikkoja, aapasoita ja vanhoja metsiä.

Niin sanotuissa matkailukansallispuistoissa, joihin Pyhä-Luostokin luetaan, korostuu uudenlainen vaeltaminen, jossa on mahdollista tilata yrittäjiltä matkatavaroiden kuljetus paikasta toiseen. Näin voi itse vaeltaa pelkän päivärepun kanssa. Talvisin alueella pääsee hiihtämään, joten tekemistä ja palveluja on tarjolla ympäri vuoden.

6

Lapinsalmen riippusilta altapäin.
Lapinsalmi on suosittu retkeilykohde Repovedellä.Raine Martikainen

Repoveden kansallispuisto

Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakuntien alueella sijaitseva Repoveden kansallispuisto (siirryt toiseen palveluun) sai viime vuonna 140 300 käyntiä. Jylhistä kalliomaisemista tunnetussa kansallispuistossa voi patikoida, meloa, kalliokiipeillä ja talvisin hiihdellä. Reittejä löytyy niin päiväretkiin kuin useammankin päivän patikalle.

Repoveden suosio on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Tähän saattavat vaikuttaa kohtuullinen matka myös Etelä-Suomesta ja hyvät palvelut. Reittien varrelta löytyy runsaasti muun muassa tulentekopaikkoja, laavuja ja telttapaikkoja.

Repovesi sopii kaikenikäisille ympäri vuoden. Osalle reiteistä voivat suunnata myös liikuntaesteiset.

5

Matkailijoita Kolilla.
Moni pohjoiskarjalainen peruskoulun päättävä nuori tuntee paremmin kaukana sijaitsevia turistikohteita kuin vaikkapa oman maakunnan kansallispuistoja. Kuva Ukko-Kolin huipulta Lieksassa.Ismo Pekkarinen / AOP

Kolin kansallispuisto

Pohjois-Karjalaa komistava Suomen tunnetuin kansallismaisema sai viime vuonna osakseen 167 300 vierailukertaa. Kun seisoo Ukko-Kolin laella ja katselee edessä levittäytyvälle Pieliselle, ymmärtää miksi tämä maisema on inspiroinut taiteilijoita.

Kolilla (siirryt toiseen palveluun) kaiken ikäiset ja kuntoiset pääsevät patikoimaan kesäisin. Reittejä on aina yhdestä kilometristä 61 kilometriin. Talvisin alueella on avoinna laskettelukeskus ja hoidettuja latuja.

Koli tunnetaan etenkin miljardien vuosien ikäisistä vaaroista ja avarista näkymistä.

4

Jyrävänkoski Oulangan kansallispuistossa.
Jyrävänkoski Oulangan kansallispuistossa.Ismo Pekkarinen / AOP

Oulangan kansallispuisto

Kuohuvien könkäiden Karhunkierroksesta tunnettu Oulangan kansallispuisto (siirryt toiseen palveluun) veti puoleensa viime vuonna 201 200 käyntiä. Pohjois-Pohjanmaan ja Itä-Lapin maakuntien alueelle levittäytyvässä kansallispuistossa voi patikoida, pyöräillä, meloa ja lumikenkäillä.

Oulangassa haastetta kaipaava voi lähteä kiertämään 80 kilometrin Karhunkierroksen, mutta alueelta löytyy myös lyhyitä päiväreittejä.

Kansallispuiston ominaispiirteitä ovat jääkauden muokkaamat jylhät jokivarsimaisemat, aapasuot, kosket ja putoukset sekä riippusillat.

Myös Oulangan kansallispuisto soveltuu palvelujen tarjonnan puolesta ympärivuotiseen retkeilyyn.

3

Urho Kekkosen kansallispuiston kivikkoa
Erittäin harvinainen Suomelle uusi sammallaji, tundrakinnassammal kasvaa kosteapohjaisessa kivikossa Urho Kekkosen kansallispuistossa.Riikka Juutinen / Metsähallitus

Urho Kekkosen kansallispuisto

Itä- ja Pohjois-Lapissa sijaitsevaan Urho Kekkosen kansallispuistoon (siirryt toiseen palveluun) tehtiin viime vuonna 291 700 käyntiä.

Se on varsinkin kokeneiden retkeilijöiden ja hiihtovaeltajien suosiossa, mutta helpompia reittejä löytyy myös koko perheelle ja aloittelijoille. Tässä kansallispuistossa kuljetaan jalan tai suksilla, maastopyöräilyreittejä ei ole.

Urho Kekkosen kansallispuistossa liikkujaa ympäröivät avoimet tunturierämaat, kirkkaat joet ja purot. Matkan varrella törmää melko varmasti poroihin. Näissä maisemissa on myös joulupukin koti, Korvatunturi.

Palveluja, kuten luontokeskuksia ja majoituspaikkoja, on tarjolla ympäri vuoden.

2

Liito-orava
Yle

Nuuksion kansallispuisto

Suomen toiseksi suosituimman kansallispuiston käyntimäärästä huomaa, että luontoa halutaan asutuskeskusten lähelle. Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueelle levittäytyvään Nuuksion kansallispuistoon (siirryt toiseen palveluun) tehtiin viime vuonna 343 800 käyntiä.

Paikka sopii kaikille patikoinnista nauttiville. Reitit ovat helppokulkuisia ja vaihtelevia. Pisin reitti on 17 km. Myös pyöräilyyn ja ratsastukseen on tehty omat reittinsä. Joihinkin paikkoihin pääsee myös pyörätuolilla.

Nuuksion erityispiirteitä ovat sen kaunis järviylänkö ja vaihteleva luonto. Siellä voi bongata liito-oravan tai vierailla Suomen luontokeskus Haltiassa.

Palveluja on tarjolla ympäri vuoden.

1

puinen viitta kyltti kansallispuisto Pallas-Yllästunturi
Vanhat puiset kyltit saavat väistyä uusien metalliviittojen tieltä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Vanhoja kylttejä voi kysellä kansallispuiston kolmesta luontokeskuksesta, joihin ne varastoidaan. Jenni Leukumaavaara / Yle

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Suomen kansallispuistojen ykkönen käyntimäärissä mitattuna on Länsi-Lapissa sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto (siirryt toiseen palveluun). Sinne tehtiin viime vuonna 525 600 vierailua.

Alueelta löytyy luontopolkuja ja vaellusreittejä aina yhdestä kilometristä 72 kilometriin, joten kohde sopii niin perhematkailijoille kuin aloitteleville ja kokeneille patikoijille. Pallas-Ylläksellä voi harrastaa myös maastopyöräilyä useilla eri reiteillä.

Tunturimaisemat vetävät väkeä varsinkin talvisin hiihtelemään, mutta myös kesämatkailun suosio on nousussa. Hyttysetkin vähenevät huomattavasti loppukesästä. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vaellusreitti on Suomen vanhin.

Tulentekopaikkoja, kahviloita, laavuja, kotia, autio-, varaus- ja vuokratupia pidetään yllä ympäri vuoden.