Poliisi: Itä-Euroopan romaneja Helsingissä jälleen parin hiljaisemman vuoden jälkeen

Itä-Euroopan romanien määrä on ponkaissut tänä keväänä taas nousuun Helsingissä, kertoo poliisi. Tämä näkyy myös liikkuvan väestön päiväkeskuksessa Hirundossa, jossa asiakaskäynnit ovat kaksinkertaistuneet viime vuoteen verrattuna.

Kotimaa
Helsingin rautatieasema
Romani kaupustelemassa Helsingin rautatieasemalla.Ronnie Holmberg / Yle

Poliisin mukaan Suomesta elantoaan etsivien Itä-Euroopan romanien määrä on lähtenyt jälleen nousuun Helsingissä.

Poliisin arvion mukaan Helsinkiin on saapunut tänä keväänä hieman keskimääräistä enemmän romaneja kuin viime vuonna. Poliisi perustaa näkemyksensä kaduilla tekemiin havaintoihin.

Asiakaskäyntejä on ollut tuplasti enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna samaan aikaan.

päiväkeskus Hirundon projektipäällikkö Nora Lindström

– Pari vuotta oli vähän hiljaisempaa verrattuna aikaisempiin vuosiin, mutta nyt katukuvassa on ollut havaittavissa lievää kiihtymistä näissä määrissä. Jää sitten nähtäväksi miten määrät kehittyvät, koska kevät on vasta alussa, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksiköstä.

Liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundon projektipäällikkö Nora Lindström pitää poliisin havaintoja oikeina. Tästä kielivät hänen mukaansa Hirundon asiakaskäyntitilastot.

– Asiakaskäyntejä on ollut tuplasti enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna samaan aikaan. Viime vuosi oli aika hiljainen verrattuna edellisiin vuosiin, Lindström sanoo.

Määrä palautumassa takavuosien tasolle

Mistään dramaattisesta käänteestä ei voida kuitenkaan Lindströmin mielestä vielä puhua. Hänen mukaansa romanien määrä on vain palautumassa samoihin mittaluokkiin kuin mitä se on ollut aiempinakin vuosina.

– Vuonna 2013 asiakaskäyntejä oli 18 000. Vuonna 2014 niitä oli yli 22 000. Viime vuonna oli vain 10 000. Tämän vuoden tilasto tähän saakka vastaa aika hyvin vuoden 2013 tilastoa, Lindström huomauttaa.

Poliisi ei halua arvioida, kuinka paljon romaneja on kaikkiaan tullut kevään aikana Helsinkiin. Lindström taas arvioi "mututuntumalta", että heitä on nyt kaupungissa 300-400.

Kysymykseen, miksi romanien määrä on ponkaissut taas nousuun, Lindström ei osaa antaa suoraa vastausta.

– Useinhan tänne tulevat aika samat henkilöt vuodesta toiseen. Heillä on linkkejä ja omat verkostonsa täällä. Tänä vuonna olemme nähneet joitakin uusiakin ryhmiä mitä ei ole aiemmin täällä nähty, Lindström pohtii syitä.

Suurin osa romaneista saapuu Suomeen Bulgariasta tai Romaniasta. He hankkivat elantonsa muun muassa kerjäämällä, kaupustelemalla ja keräämällä pulloja.