Kasvaako Isis Libyassa? Yhdysvallat perusti maahan kaksi etuvartioasemaa

Yhdysvaltalaissotilaiden joukko Libyassa on pieni: sotilaita on Bengasin ja Misratan kaupungeissa yhteensä alle 25.

Ulkomaat
ISISin vastaisia taistelijoita Sirtin kaupungissa Libyassa maaliskuussa 2015.
ISISin vastaisia taistelijoita Sirtin kaupungissa Libyassa maaliskuussa 2015.Mahmud Turkia / AFP

Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukoilla on viime vuoden lopusta lähtien ollut Libyassa kaksi etuvartioasemaa, kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Libyaan asettumista perustelee Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinnon huoli siitä, että terroristijärjestö Isis olisi onnistunut saamaan maassa jalansijaa.

Bengasin ja Misratan kaupunkien likellä olevien asemapaikkojen miehitys on kuitenkin pieni: etuvartioasemilla on yhteensä alle 25 yhdysvaltalaissotilasta.

Yhdysvaltalaisjoukkojen tehtävänä on esimerkiksi kerätä tietoja paikallisista sotilaallisista joukoista ja niiden yhteistyöstä Isisin kanssa. Ne toimivat Libyassa rinnakkain muun muassa Ranskan ja muiden alueella olevien EU-maiden joukkojen kanssa.

Kartta

Eurasia Group -ajatushautomon tutkija Riccardo Fabiani sanoi Ylelle helmikuun lopulla pitävänsä mahdollisena sitä, että Libya on Isisille "jonkinlainen varasuunnitelma".

Libyan tilannetta on keväästä lähtien yrittänyt tasapainottaa YK:n välityksellä muodostettu sovintohallitus (siirryt toiseen palveluun).