Kaupunkikulttuuri kaipaa kipeästi tiloja Rovaniemellä – Ounaskosken koulusta halutaan kulttuurin talo

Rovaniemellä on virinnyt kansalaiskeskustelu vanhojen rakennusten kohtalosta ja kulttuuritilojen häviämisestä kaupungin keskustasta. Huhtikuussa perustettu kansanliike Pro Rovaniemi järjestää maanantaina kaupunginvaltuustossa mielenilmauksen Ounaskosken koulun suojelun puolesta.

Rovaniemi
Pro Rovaniemen perustajat Kristiina Tikkala ja Vele Varjo kutsuvat rovaniemeläisiä keskustelemaan kaupunkikuvasta ja -kulttuurista. Seuraava keskustelutilaisuus on 19.5. Rovaniemen kuvataidekoululla.
Kristiina Tikkala ja Vele Varjo kutsuvat rovaniemeläisiä keskustelemaan kaupunkikuvasta ja -kulttuurista. Seuraava keskustelutilaisuus on 24.5. Rovaniemen kuvataidekoululla.Maija-Liisa Juntti / Yle

Työväen talon purkamisen, Valistustalon purkutuomion, nukketeatteritalon tyhjentämisen ja kuvataidekoulun sekä Rakkatien bänditilojen kohtalon ollessa auki kaupunkilaiset ovat huolestuneet ruohonjuuritason kulttuuritilojen häviämisestä kaupungin keskustasta. Keskustelutilaisuuksia vanhojen rakennusten kohtalosta ja kulttuurin tiloista on järjestetty pitkin kevättä. Tiistaina kokoonnuttiin neljännen kerran Valistustalolla, joka joutuu seuraavaksi vasaran alle.

– Aika haikeissa mietteissä ollaan. Meillä ei ole toistaiseksi tiedossa uusia tiloja. Kolmen viikon päästä pitäisi lähteä, Kulttuuriyhdistys Valsan puheenjohtaja Janne Erkkilä sanoo.

Kulttuuriyhdistys Valsan vuokraama tila Rovaniemen vanhalla valistustalolla on viime vuosina tarjonnut työtiloja paikallisille taiteilijoille. Valsalla toimii myös galleria, jonka tiloissa on järjestetty keikkoja, työpajoja ja erilaisia esityksiä. Taiteilijayhteisö hakee vuokralle vähintään 200 neliön kokoista, kohtuuhintaista tilaa. Keskustan liiketilat ovat pääosin voittoatavoittelemattoman yhdistyksen ulottumattomissa.

Janne Erkkilä
Janne ErkkiläMaija-Liisa Juntti / Yle

– Ne on yksinkertaisesti liian kalliita, Erkkilä toteaa.

Vanhat talot häviävät ja vuokrat nousevat

Kulttuuriyhdistys Valsa ei ole ainoa tiloja etsivä kulttuurintekijä Rovaniemellä. Tiistain keskustelutilaisuudessa valistustalolla huolensa toimitilojen puutteesta toi esille myös paikkansa Rovaniemen teatteritoiminnassa vakiinnuttanut Lentävän Poron teatteri.

Vuokra ensin tuplaantuu ja myöhemmin kolminkertaistuu.

Keijo Karvinen, Sirkus Taika-aika

– Emme kaipaa sitä, että joku antaa tilat, vaan että joku vuokraa tilat, Jonne Suopajärvi toteaa.

Lentävän Poron teatteri on pitänyt kesäteatteria ennen Kauppayhtiön sisäpihalle siirtymistä muun muassa keskustan parkkihallin katolla.

– Kun annetaan luovuudelle tilaa, ratkaisuja löytyy, Suopajärvi huomauttaa.

Valsalta lähtevä Sirkus Taika-aika löysi uudet tilat Lapin Kansan painotalosta, johon 500 harrastajan sirkukselle rakennetaan asianmukaiset, uudet tilat. Varjopuolena on, että Taika-ajan vuokramenot nousee tuntuvasti muuton myötä.

– Vuokra ensin tuplaantuu ja myöhemmin kolminkertaistuu Valistustalon vuokriin verrattuna. Se on hallittu, mutta iso riski toiminnalle, Sirkus Taika-ajan Keijo Karvinen sanoo.

Rovaniemen Ounaskosken koulu
Ounaskosken kouluMarjukka Talvitie / Yle

Pro Rovaniemi vaatii Ounaskosken koulua kulttuurin tekijöiden käyttöön

Huhtikuussa perustettu kansanliike Pro Rovaniemi haluaa kiinnittää huomiota Rovaniemen keskustan vanhojen rakennusten suojeluun ja kulttuuritoimijoiden tilojen uhanalaisuuteen. Kaupunkilaisten perustaman liikkeen huolena on muun muassa Ounasjoen koulun kohtalo. Rakennuksen tiloja ovat kysyneet vuokralle monet kulttuurialan toimijat.

– Kysyimme kaupungilta vuokralle Rovakatu 4:n koulun tiloja, sieltä tuli jyrkkä ei, Kulttuuriyhdistys Valsan Janne Erkkilä kertoo.

Vuosi sitten Rovaniemen teatteri lähti väistötiloista takaisin Lappia-taloon. Sen jälkeen Ounaskosken koulu on ollut tyhjillään. Pro Rovaniemen Kristiina Tikkala ihmettelee, onko todella järkevämpää pitää tiloja tyhjillään, kun vuokrata niitä tarvitseville, kuten kulttuurin tekijöiden käyttöön.

– Esitämme kaupungin päättäjille, että maaliskuussa tehty päätös pitää harkita uudelleen. Se on ollut hätiköity päätös, eikä se ole perustunut todelliseen tilannekartoitukseen, Tikkala sanoo ja viittaa kaupungin kulttuuritoimijoiden kipeästi tarvitsemiin toimitiloihin.

Pro Rovaniemi ajaa Ounaskosken koulun muuttamista "Mahdollisuuksien taloksi". Eri tekijöitden yhteiseksi tilaksi räätälöidystä kulttuuritalosta on puhuttu Rovaniemellä aiemminkin. Pro Rovaniemi järjestää maanantaina mielenilmauksen kaupunginvaltuustossa Ounaskosken koulun suojelun puolesta.