1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäri Suomen pärskitään nyt: "Koivun siitepöly ryöpsähti yhtäkkiä"

Koivuallergikoilla on nyt tukalat ajat, sillä nopeasti edenneen kevään vuoksi koivun siitepölyä on ilmassa paikoin runsaasti.

Kotimaan uutiset
Koivun norkkoja.
Mikko Savolainen / Yle

Koivun siitepölyä on tällä hetkellä runsaasti tai erittäin runsaasti koko maassa aivan pohjoisimpia kolkkia lukuun ottamatta.

– Kevät on nyt tullut todella nopsaan, vähän yllättäenkin. Koivun siitepöly ryöpsähti yhtäkkiä. Viime vuonna kevät tuli hitaammin, niin siitepöly tuli pikkuhiljaa tiputellen, enenevissä määrin, allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa kertoo.

Koivun runsain kukinta-aika kestää kahdesta kolmeen viikkoon, ja juuri nyt tilanne on Vuorenmaan mukaan pahimmillaan. Sen on moni huomannut, sillä koivuallergikkoja on Suomessa viitisentoista prosenttia väestöstä.

– Ajoittain siitepölyä on ilmassa isoja määriä, ja saattaa tulla parin päivän kestoisia pätkiä, jolloin on paljon oireita. Jos verrataan viime vuoteen, niin sanoisin, että oireilevia on enemmän, kun katsotaan päivä- ja viikkokohtaisesti asiaa. Jos ei ole aloittanut allergialääkityksiä vielä, niin nyt saattaa olla aika tukkoinen olo, Vuorenmaa sanoo.

Poutäsäät ja tuuli ovat osaltaan levittäneet siitepölyä ilmassa. Ainakin läntisessä Suomessa asiaan on luvassa viikonloppuna helpotusta sateiden muodossa.

Suursiivouksia ei tarvita, mutta raskasta liikuntaa tulisi välttää

Tyypillisimmät koivuallergian oireet ovat Vuorenmaan mukaan aivastelu, nenän vuotaminen ja silmien kutiaminen.

– Pärskityttää kaiken aikaan, nenän limakalvot ovat ärtyneet ja sieltä tulee sellaista vetistä eritettä, joka saattaa tulla yhtäkkiä. Flunssasta siitepölyallergian erottaa siten, että erite on sellaista vuotavaa, vähän kuin vettä vuotaisi nenästä.

Osalla koivuallergikoista saattaa ilmetä myös hengenahdistusta ja muita astmaattisia oireita. Tällöin kannattaa Vuorenmaan mukaan hakeutua lääkäriin hankkimaan astmalääkkeitä.

Paras apu tavallisiin allergiaoireisiin on antihistamiini. Allergialääkitys pitäisi kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin ennen siitepölykautta, että apu olisi tehokasta.

– Jos tuntuu, että nenä on kovin tukkoinen, niin nenähuuhtelukannu on lääkkeetön vaihtoehto. Se on hyvä apu antihistamiinin lisäksi.

Jos ulkona liikkuminen tuntuu raskaalta, kannattaa Vuorenmaan mukaan välttää rasittavaa liikuntaa, kuten lenkkeilyä.

– Silloin kun hengästyy, siitepölyä kulkeutuu hengitysteihin enemmän.

Kotona ei siitepölyn vuoksi tarvitse alkaa tekemään suursiivousta.

– Perussiivouksella pärjää kyllä hyvin, Vuorenmaa toteaa.

Lue seuraavaksi