1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Muuttomatkalla olevat valkoposkihanhet tuhoavat peltoja Keski-Karjalassa

Valkoposkihanhet aiheuttavat paikoin isoja tuhoja peltoviljelyksille Pohjois-Karjalassa. Hanhien määrä on kasvanut vuosi vuodelta etenkin Keski-Karjalassa.

Kuva: Matti Asikainen / Yle

Valkoposkihanhet ovat yhä suurempi riesa maakunnan peltoviljelyksille.

Keväisellä muuttomatkalla tankkaamaan laskeutuvat hanhet ovat ongelma etenkin Keski-Karjalassa. Linnut tekevät tuhojaan myös Polvijärven ja Liperin alueella.

Ovat tuhonneet kaiken.

Heikki Raerinne

Maanviljelijä Heikki Raerinne Tohmajärven Värtsilästä kertoo, että hanhet ovat syöneet tänä keväänä heiltä jo kahdeksan hehtaaria rehupeltoja.

– Neljän hehtaarin lohko on siinä kunnossa, että siellä kasvaa enää vain rikkaruohoa. Ovat tuhonneet kaiken.

Raerinne harmittelee lintujen aiheuttamaa ongelmaa, koska maataloustuottajilla on muutenkin vaikeaa.

– Kävin katsomassa hanhien aiheuttamia viimeisimpiä tuhoja. Sitten kun tulin kotiin, siellä odotti kirje, jossa kerrottiin, että maidon hinta laskee sentin kesäkuussa. Ei paljon mieltä lämmittänyt, Heikki Raerinne kertoo.

Hanhet syövät nurmikasvut. Keväällä niille maistuu juuri viiden sentin korkuiseksi kasvanut säilö- ja laidunrehu.

Häirintälupa makaa Ely-keskuksessa

Toukokuun puolivälin tienoilla tilanteen odotetaan vielä pahenevan. Samoihin aikoihin viime keväänä Sääperinjärven alueella Värtsilässä ruokaili kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia.

Savo-Karjalan kansanedustajia kutsuttiin tutustumaan tilanteeseen maanantaina Värtsilässä. Heidät kutsui paikalle lintutyöryhmä, joka etsii keinoja hanhien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

Yksi ratkaisu olisi perustaa erityisiä hanhipeltoja, mutta valtion tukipotissa ei ole niukasti rahaa tähän tarkoitukseen.

Värtsilään on haettu häirintälupia. Luvan turvin valkoposkihanhia voidaan yrittää karkottaa pelloilta esimerkiksi liikkuvilla pelotteilla ja foliopalloilla.

Ensimmäiset hakemukset pistettiin vireille Varsinais-Suomen Ely-keskukseen helmikuussa, mutta vastausta ei ole vieläkään kuulunut. Käsittelyn pitäisi kestää 40 vuorokautta.