1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Viikko tieteessä: Myrkkyä myydään vitamiinina ja viisi Tyynenmeren saarta on hävinnyt

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
Kuvakollaasi
Yle Uutisgrafiikka

Myrkkyä myydään vitamiinina, jota ei ole olemassa

Luontaistuotekaupoissa myydään terveysväittämillä varustettuja aprikoosinsiemeniä (siirryt toiseen palveluun). Niitä markkinoidaan jopa syöpälääkkeenä. Aprikoosinsiemenet sisältävät amygdaliini-yhdistettä, joka eristettiin ensimmäistä kertaa karvasmantelista jo vuonna 1830. Sitä on myös luumujen, kirsikoiden ja aprikoosien siemenissä. Aine hajoaa veden vaikutuksesta muun muassa erittäin myrkylliseksi vetysyanidiksi, myös silloin jos ihminen syö jotain amygdaliinia sisältävää. Sen takia näiden hedelmien kiviä ei suositella syötäviksi. Amygdaliinista johdettua yhdistettä laetriilia alettiin 50–60-luvuilla kutsua B17-vitamiiniksi. Ravitsemustiede ei tunne tällaista vitamiinia lainkaan.

Merenpinnan nousu on hävittänyt ainakin viisi saarta Tyynellämerellä

Viisi Salomonsaariin kuuluvaa saarta on kadonnut merenpinnan nousun seurauksena, kertoo Queenslandin yliopisto. Saaret olivat jopa viiden hehtaarin suuruisia ja niillä oli kasvillisuutta. Kalastajat käyttivät niitä ajoittain tukikohtinaan. Tutkimuksessa löydettiin lisäksi kuusi asuttua saarta, joiden rantaviiva oli merkittävästi muuttunut merenpinnan nousun ja eroosion takia.

Kaksi kylää on viime vuosina tuhoutunut talojen alettua huuhtoutua mereen. Salomonsaaria pidetään yhtenä merenpinnan nousun vakavimmin uhkaamista alueista, sillä kyseisellä Tyynen valtameren alueella merenpinnan on todettu nousevan kolme kertaa nopeammin kuin maailmanlaajuisesti keskimäärin.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Vanhuspuku muuttaa käyttäjänsä hetkessä 85-vuotiaaksi – video

Turun ammattikorkeakoulun hankkima ikääntymispuku muun muassa jäykistää käyttäjänsä nivelet ja rajoittaa sorminäppäryyttä sekä näkökenttää.

Katso videolta, miten vaikeaa 85-vuotiaana on esimerkiksi sängystä nouseminen ja kolikoiden noukkiminen kukkarosta.

Miehen ylle puetaan vanhuspukua.
Kalle Mäkelä / Yle

Ensimmäinen tietokone 75 vuotta – Zusen Z sai alkunsa keittiössä

Sarjanimi Z3 kertoo, että Konrad Zuse ei toukokuun 12. päivänä 1941 esitellyt aivan ensimmäistä laitettaan. Saksalaisinsinöörillä oli siinä vaiheessa valmiina jo kaksi laskukonetta, joiden jatkokehittelyn tuloksena ohjelmoitava ja täysautomaattinen Z3 syntyi.

Z3:lla laskettiin lentokoneen ohjainpinnan värähtelyä. Laskutoimitus oli kriittinen ja erittäin työläs tekijä lentokonesuunnittelussa, sillä mikäli ohjainpinta alkaisi värähdellä, värähtely leviäisi koko koneeseen.

Konrad Zuse ja Z3
Konrad Zuse oli vuonna 1962 itse rakentamassa uudelleen täysin toimintakykyistä Z3-konetta. Replika on nähtävillä maailman suurimmassa tekniikan ja luonnontieteiden museossa Deutsches Museumissa Münchenissä.Deutsches Museum

Merkurius lipui Auringon edestä

Merkurius-planeetta ohitti Auringon kiekon 9. toukokuuta. Vaikka Merkurius on kooltaan hieman suurempi kuin maata kiertävä Kuu, se on niin kaukana maapallolta, että se näkyi Aurinkoa vasten hyvin pienenä pisteenä.

Suomessa Merkuriuksen ylikulku nähtiin edellisen kerran vuonna 2003. Seuraavan kerran planeetan ylikulku nähdään Suomessa näin hyvin vuonna 2049.Katso täältä miltä ylikulku näytti.

Nasa julkaisi ennennäkemättömän tarkan kuvan Merkurius-planeetasta. Kuva on koostettu tuhansista Messenger-luotaimen ottamista valokuvista.
Vuonna 2013 Nasa julkaisi ennennäkemättömän tarkan kuvan Merkurius-planeetasta. Kuva on koostettu tuhansista Messenger-luotaimen ottamista valokuvista.NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Huumoritutkija: "Kaikki nauru ei ole hyvästä"

Huumorin taakse piiloutuu usein pilkka. Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksen mukaan vitsit syntyvät usein ristiriidoista ja poikkeavuudesta, ja siksi ne myös helposti loukkaavat.

Sama vitsi voi olla kuulijasta riippuen äärettömän riemukas tai erittäin julma. Jos pilkataan vaikkapa jotakin vähemmistöä, suljetaan tämä vähemmistö pois naurajien piiristä.

Toisaalta, kun toisten kunnioitusta ja elämänmyönteisyyttä on mukana, rankoistakin aiheista voi vitsailla muita loukkaamatta.

Lue seuraavaksi