Pariisissa jalkapallokuume voittaa terrorismin pelon

Ranska valmistautuu isännöimään jalkapallon EM-kisoja. Turvatoimet ovat terroriuhan takia ennennäkemättömän tiukat, etenkin fanialueilla. Fanikylistä suurin kohoaa Pariisiin Eiffel-tornin juurelle.

urheilu
Eiffel-tornin juurelle pystytetään 13 hehtaarin fanikylä jalkapallokenttineen ja konserttilavoineen.
Eiffel-tornin juurelle pystytetään 13 hehtaarin fanikylä jalkapallokenttineen ja konserttilavoineen.Juha Nurminen

Alle kuukauden päästä alkavat jalkapallon EM-kisat näkyvät jo Pariisin katukuvassa. Concorden aukiolla sijaitseva maailmapyörä on koristeltu pelaajien kuvilla, ja eri puolille kaupunkia on ilmestynyt pieniä jalkapallokyliä, joissa järjestetään harrasteturnauksia ja muita oheistapahtumia.

Kisakuumetta on havaittavissa.

– EM-kisat ovat ihan mahtava juttu! Etenkin näinä Ranskalle vaikeina aikoina. Uskon, että myös Ranskan joukkueella on kaikki edellytykset menestyä, sanoo pariisilaismies. Hän näyttää henkilötodistuksesta nimeään, joka on osuvasti Zidane.

Tuhansia turvamiehiä

EM-kisajärjestelyjä varjostaa kuitenkin Ranskaan kohdistuva terrori-iskujen uhka. EM-kisoja turvaamaan on palkattu tuhansia ylimääräisiä henkilöitä, ja jotkut kisakaupungeista harkitsevat esimerkiksi kasvojentunnistuksen käyttöönottoa.

Pariisilaisia asia ei suuremmin hätkähdytä. Iskujen tiedetään olevan mahdollisia, mutta viranomaisten luotetaan panostavan tehokkaisiin turvatoimiin.

– Asia ei huoleta minua sen enempää, me kun elämme uhan kanssa joka tapauksessa. Ihmiset kerääntyvät kisojen aikana yhteen, mikä on totta kai riski. Toisaalta joukkokokoontumisia järjestetään nytkin, sanoi Majan-niminen nuori mies.

EM-kisoihin odotetaan noin 2,5 miljoonaa katsojaa ja fanialueille jopa viittä miljoonaa vierailijaa.

Eiffel-tornin fanikylä

Eniten keskustelua on herättänyt fanialueiden turvaaminen. Niitä on Ranskan kaikilla kymmenellä ottelupaikkakunnalla.

Fanialueista suurin nousee Pariisiin aivan Eiffel-tornin juurelle. Kolmentoista hehtaarin kokoiseen fanikylään mahtuu lähes satatuhatta ihmistä, jotka voivat katsella pelejä koripallokentän kokoiselta jättiscreeniltä. Alueella on myös oma jalkapallokenttä, ravintoloita ja konserttilava. Esiintyjiksi on varmistunut jo ainakin ranskalainen dj David Guetta sekä brittiläinen rockyhtye Muse.

Turvatoimet ovat yhtä järeät kuin Stade de Francella: Alueelle päästäkseen pitää kulkea metallinpaljastimien ja kahden turvatarkastuksen läpi. Paikalla on satoja valvontakameroita, santarmeja, poliiseja, koirapartioita ja turvamiehiä.

Eri puolille kaupunkia on pystytetty jalkapallokyliä.
Eri puolille kaupunkia on pystytetty jalkapallokyliä, joissa järjestetään harrasteturnauksia ja kohotetaan kisatunnelmaa. Juha Nurminen

Iso fanialue on turvallinen

Pariisin pormestari Anne Hidalgo vakuuttaa, että kisaturistit voivat saapua Pariisiin rauhallisin mielin. Eiffel-tornin massiivisen fanialueen perustaminen oli hänen mukaansa harkittu päätös.

– Sekä sisäministeri että Pariisin poliisijohtaja suosittelivat vain yhtä isoa fanialuetta. Sitä on helpompi valvoa kuin useita pieniä tapahtumia, joita olisi voinut ilmaantua ympäri kaupunkia, pormestari sanoo.

Hidalgon mukaan EM-kisat ovat myös tilaisuus näyttää, että Pariisi pystyy järjestämään hyvät kisat ja hauskat juhlat – terroristeista huolimatta. Hän muistuttaa, että terrori-iskujen uhka koskee tällä hetkellä kaikkia eurooppalaisia suurkaupunkeja, ei pelkästään Pariisia.

– Myös urheilutapahtumat ovat olleet terroristien kohteena Münchenin vuoden -72 olympialaisista lähtien. Se ei ole syy luopua kisojen järjestämisestä. Kaikkiin suurtapahtumiin liittyy riskejä ja me otamme harkittuja riskejä, pormestari sanoo.

Rahaa ei kisaturistien turvallisuudessa säästellä: Pelkästään fanialueiden turvatoimiin käytetään 24 miljoonaa euroa. Summa on kaksinkertaistunut alkuperäisestä.