Testosteronikuuri surkastuttaa kivekset – nuoret kuntoilijat eivät tunne dopingin riskejä

Yhä useampi kuntourheilija kokeilee testosteronia tai sen johdannaisia lihasmassaa kasvattaakseen. Hormonikuurit lamaannuttavat elimistön oman testosteronituotannon.

testosteroni
Painot kuntosalin lattialla
Riikka Nurmi / Yle

Tamperelaislääkäri Saara Metso latoo kovia lukuja mieshormoni testosteronin doping-käytöstä. Metso on endrokrinologi. Hän tutkii ja hoitaa hormonien aiheuttamia sairauksia Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

– Tavallisten kuntosaliharjoittelijoiden testosteronikuurit ovat lisääntyneet. Netistä tilattujen kuurien tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, mutta monien arvioiden mukaan ainakin 10 000 kuntoilijaa on niitä kokeillut.

Kuntodoping näkyy myös lääkäreiden vastaanotolla. Apua haetaan dopingaineiden lopettamiseen liittyvien ongelmien vuoksi.

– Kun elimistön oma testosteronituotanto on loppunut ja tulee vieroitusoireita, lääkäriltä pyydetään reseptiä, Metso kertoo.

Hormonien käyttö vie siittiöt ja seksihalut

Lääkärien kirjoittamien testosteronireseptien määrä on viime vuosina kasvanut.

– Testosteronikuureja määrättiin vuonna 2014 yli 14 000 miehelle. Erityiskorvattavuuden kriteerit eli sukurauhasten tai aivolisäkkeen vajaatoiminta täyttyivät vain 3 000 miehellä.

Testosteroni-lääkettä naisen kädessä
Vuonna 2014 lääkärit määräsivät testosteronia yli 14.000 miehelle.Riikka Nurmi / Yle

Sukupuolihormoni testosteronia erittyy sekä miehilläettä naisilla – naisilla tosin miehiä huomattavasti vähemmän. Testosteronin käyttö dopingaineena tuo mukanaan monia haittoja.

– Suurin ongelma on se, että lyhytkin käyttö lamaannuttaa elimistön oman testosteronituotannon ja myös siittiöiden tuotannon, muistuttaa Saara Metso.

– Kivekset surkastuvat eivätkä eritä testosteronia. Kun kuurin lopettaa, olo on masentunut eikä seksi huvita. Se saattaa johtaa kierteeseen. Aina pitää ostaa uusia ja uusia kuureja. Kun käyttö pitkittyy, myös sydänoireiden ja muiden ongelmien riski kasvaa.

Lisää tietoa peruskouluihin ja armeijaan

Treenaamisesta ja lihasten kasvattamisesta kiinnostuneet nuoret miehet ammentavat hormonitietonsa pääasiassa internetistä. Siellä asiallinen tieto jää helposti markkinoinnin varjoon.

Jokaisella alalla on kiihdytyskaistoja, jotka eivät ole sallittuja. Meidän alalla se laiton kiihdytyskaista on doping.

Harri Ojala

– Dopingaineita tai niitä epäpuhtauksina sisältäviä treenibuustereita tilataan internetistä. Riskejä ei läheskään aina tunneta, tietää Saara Metso.

Metso toivoo, että jo peruskoulun yläluokilla kerrottaisiin enemmän ihmisen hormonitoiminnasta yleensä ja dopingin vaaroista erityisesti.

– Toinen hyvä paikka vaaroista valistamiselle on armeija. Siellä korostuu miehisyyden ihannointi.

– Kivesten oman testosteronituotannon palautuminen kestää kauan. Se pitäisi jokaisen tietää, ennenkuin tilaa kuurin netistä.

Osa kuntosaleista on sitoutunut puhtaaseen liikuntaan

Parisataa suomalaista kuntokeskusta on sitoutunut omassa toiminnassaan edistämään terveitä elämäntapoja sekä liikunnan harrastamista puhtain menetelmin. Kuntokeskukset eivät hyväksy dopingaineiden käyttöä, välittämistä tai mainostamista kuntokeskuksen tiloissa.

Yksi sitoumuksen tehneistä on Kuntokeskus Kanava Valkeakoskella.

– Olemme olleet mukana alusta lähtien, kertoo kuntosaliyrittäjä Harri Ojala.

Mies kuntosalilla
Parisataa kuntokeskusta on sitoutunut edistämään liikunnan harrastamista puhtain menetelmin.Riikka Nurmi / Yle

Ojala pitää huolta, ettei hänen salilleen pesiydy dopingaineiden välittäjiä. Työntekijät velvoitetaan puhumaan puhtaan liikunnan puolesta.

– Meille kuntodoping ei ole ongelma, mutta totta kai olen kuullut, että aineita liikkuu ja niitä käytetään.

– Itsellekin tuli viimeksi tänään sähköpostissa testosteronimainos. Niitä tulee usein. Ehkä tällainen viisikymppinen mies kuuluu kohderyhmään, naurahtaa Ojala.

Lihaksia voi kasvattaa ilman dopingiakin.

– Se vaatii vain pidemmän ajan. Jokaisella alalla on kiihdytyskaistoja, jotka eivät ole sallittuja. Meidän alalla se laiton kiihdytyskaista on doping.

Lista puhtaaseen liikuntaan sitoutuneista kuntokeskuksista löytyy A-klinikkasäätiön ylläpitämältä dopinglinkki.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta.