Hyppää sisältöön

Potilastietojärjestelmää räätälöidään edullisempaan asentoon

Suomi on pullollaan toistensa kanssa yhteen sopimattomia potilastietojärjestelmiä. Tämän ei pitäisi olla yksi niistä.

Kuva: Markus Sjöberg / Yle

Potilastietojärjestelmäviidakkoon haetaan selkeyttä avoimella, räätälöimättömällä, pilvipalveluun sijoitetulla aikaisempaa halvemmalla OneClinic - ratkaisulla.

Oululainen Nexamed on tehnyt terveydenhuollon toiminnanohjausjärjestelmää koskevan puitesopimuksen 80 kunta-alan toimijan omistaman KuntaPron kanssa.

Avoin järjestelmä

Oululaisyrityksen toimitusjohtaja pitää sopimusta läpimurtona sote-tietojärjestelmien markkinoilla.

Tämä järjestelmä on täysin avoin toisin kuin muut markkinoilla olevat toiminnanohjausjärjestelmät.

Veli-Matti Pietilä, Nexamed

–Tämä järjestelmä on täysin avoin toisin kuin muut markkinoilla olevat toiminnanohjausjärjestelmät, kertoo Nexamedin toimitusjohtaja Veli-Matti Pietilä.

Sopimuksen myötä OneClinic tuodaan osaksi Kuntax-järjestelmää, joka on KuntaPron pilvipalveluna tuottama ratkaisu kuntien toiminnan-, talouden- ja palvelunohjaukseen. OneClinic ja Kuntax sulautuvat aidosti yhdeksi saumattomaksi ratkaisuksi.

Sopimus avaa Nexamedin OneClinicille suuret mahdollisuudet, sillä KuntaPro on noin 80 kunnan ja kuntayhtymän omistama yritys, joka kattaa merkittävän osan Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoista.

KuntaPro on omistajiensa niin sanottu in house -yhtiö, jolta kunnalliset omistajat voivat hankkia tuotteita ja palveluja ilman kilpailutusta. Se kattaa 25 prosenttia Suomen sote-järjestelmästä työntekijöiden määrällä mitattuna.

Kustannuksiin päästään jatkossa paremmin kiinni

KuntaPron toimitusjohtaja Mika Kantola korostaa, että talouden, toiminnan ja nyt terveydenhuollon ohjaus reaaliaikaisesti samassa järjestelmässä tarjoaa julkisen sektorin toimijoille huomattavia etuja.

– Järjestelmä vastaa erinomaisesti myös sote-uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin. Esimerkiksi kustannusten seuranta tehostuu merkittävästi, toteaa Kantola.

KuntaPron kehitysjohtajan Esa Sairasen mukaan yksi OneClinicin vahvuuksista on, että se on laajasti ja menestyksekkäästi käytössä terveydenhuollon prosessien sähköistämisen mallimaana pidetyssä Tanskassa. Nexamed on hankkinut tuoteoikeudet sikälaiseen MyClinic -järjestelmään, kehittänyt sitä edelleen ja rakentanut suomalaisiin olosuhteisiin sopivaksi.

– Uudentyyppinen yksi keskitetty ratkaisu on sote-mielessä hyvin erilainen kuin aiemmat järjestelmät. Kun samassa järjestelmässä on sekä potilastieto että talous samassa, päästään kustannuksiin helpommin kiinni. Tällaista ei ole ollut ennen, tiivistää Sairanen.

Järjestelmä vastaa erinomaisesti myös sote-uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin.

Mika Kantola, KuntaPro

Nexamedin toimitusjohtaja kuvailee sopimusta isoksi mahdollisuudeksi yritykselle. Yksityisille asiakkaille yritys on toimittanut vastaavaa järjestelmää jo aiemmin.

– OneClinicin avulla voidaan ohjata terveydenhuollon palveluprosesseja. Asiakastieto sekä kliininen, taloudellinen ja hallinnollinen tieto ovat jatkuvasti reaaliaikaisesti yhdessä toisin kuin muissa järjestelmissä, kuvailee Pietilä.

Läpinäkyvyys lisääntyy

Nexamedin Suomen olosuhteiseen räätälöimä OneClinic on ensimmäinen täysin integroitu kolmannen sukupolven järjestelmä. OneClinic palvelee terveydenhuollon yksiköiden kaikkia tärkeitä toimintoja ja nivoo samaan sovellukseen sähköiset potilasasiakirjat, potilastietojen hallintajärjestelmän, sairaalan tietojärjestelmän, toiminnanohjausjärjestelmän, sähköisen viestinnän ja suuren joukon hallinnollisia järjestelmiä.

– Nämä ovat perinteisesti olleet omia erillisiä järjestelmiään, mutta tässä meidän mallissa kaikki on yhtä samaa tietokantatasolla, kertoo Pietilä.

Kaikkien OneClinic -järjestelmässä olevien asiakkaiden järjestelmät ovat yhteensopivia toisten asiakkaiden järjestelmien kanssa.

OneClinic mahdollistaa kliinisten prosessien ja hoitoketjujen ohjaamisen toiminnanohjauksen keinoin. Järjestelmä antaa kokonaan uudet välineet terveydenhuollon johtamiseen, kehittämiseen ja vaikuttavuuden analysointiin.