Hyppää sisältöön

Koska nurmikonleikkuun saa aloittaa?

Nurmikon leikkaamisen keväisestä aloitusajankohdasta on olemassa useita eri mielipiteitä. Toisten mukaan nurmea ei saa leikata liian aikaisin, kun toiset taas näkevät, että leikkuu on syytä aloittaa keväällä pikimmiten. Tärkeintä lienee kuitenkin, että nurmikkoa ei leikkaa liian lyhyeksi.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

On olemassa ainakin kaksi koulukuntaa: toiset leikkaavat nurmikon keväällä heti, kun ruoho on kasvanut muutaman sentin ja sen leikkaaminen on mahdollista, ja toiset odottavat, että kevään ensimmäinen nurmikko on saanut rauhassa kunnon alun kasvulleen.

Käytännöt ja mielipiteet vaihtelevat, mutta onko joku enemmän oikeassa kuin toiset?

Kymmensenttiseksi ennen leikkaamista

Seinäjoen kaupunginpuutarhuri Kari Hirvensalon mukaan nurmen voi keväällä antaa huoletta kasvaa hieman tavanomaista pidemmäksi. Muutoinkaan hän ei suosittele nurmen leikkaamista kolmea senttimetriä lyhyemmäksi missään vaiheessa kasvukautta.

– Keväällä nurmikon voi antaa aluksi kasvaa jopa kymmenen sentin pituuteen asti. Tämän jälkeen siitä kannattaa leikata pois noin puolet, että maan pintaan syntyy leikkuusta vihermassaa, joka antaa ruohon juurille elinvoimaa. Erityisesti keväällä ravinteet tulevat nurmelle tarpeeseen, Hirvensalo toteaa.

Hirvensalo muistuttaa, että keväällä nurmikon elinvoimaisuutta voi edistää myös typpipainotteisella lannoitteella. Hän kuitenkin huomauttaa, että lannoitus lisää samalla nurmen kasvunopeutta, jolloin sitä joutuu leikkaamaan hieman normaalia tiheämmin.

Mielipiteitä yhtä monta kuin kotitalouksia

Samaa mieltä on myös Asko Kulju Seinäjoen Omakotiyhdistyksestä. Kulju kiertää ammatikseen pihatöissä useiden ihmisten kodeissa. Hän vahvistaakin, että mielipiteitä nurmenleikkuun aloittamisesta on vähintään yhtä monta kuin kotitalouksiakin. Kuljulla itsellään on leikkuun aloittaamiseen vahva kanta.

Omakotitalkkari Asko Kulju. Kuva: Valtteri Välimäki / Yle

– Ruohoa ei pidä leikata ennen toukokuun loppua tai kesäkuun alkua. Nurmikon kannattaa antaa ensin kasvaa kunnolla. Tällä lailla saadaan pohjaksi vahva kasvusto, vakuuttaa Kulju.

Hirvensalon tavoin Kulju varoittelee, että keväällä nurmea ei kannata ajaa liian lyhyeksi. Lisäksi hän suosittelee lannoitteen käyttöä tai jopa uutta kylvöä kohdissa, joissa ruohon alkukasvu näyttää heikolta.

Ensileikkuut tekevät nätin nurmikon

Seinäjoen seurakunnan puistopuutarhurina toimivan Anitta Punkarin mukaan nurmikon leikkaaminen kannattaa aloittaa jo aiemmin keväällä, mutta pituutta lyhentää vain vähän kerrallaan.

– Ruohon ei kannata antaa kasvaa hirvittävän pitkäksi. Silloin leikkuu vaikeutuu ja nurmikosta lähtee leikatessa liian paljon yhteyttävää osaa kerralla.

Kuva: Valtteri Välimäki / Yle

Lopullisesta leikkuupituudesta Punkari on Hirvensalon ja Kuljun kanssa yhtä mieltä.

– Jos nurmi on leikattu oikein lyhyeksi ja tulee erityisen lämpimiä säitä, se kuolee kuumuuteen, Punkari toteaa.

Punkari painottaa nurmikon ensileikkuiden tärkeyttä myös kosmeettisista syistä.

– Alkukesästä ihmisillä on paljon juhlia ja monet tahtovat, että heidän nurmikkonsa näyttäisi siistiltä. Ensimmäisen leikkuukerran jälkeen nurmesta tulee harvoin vielä tasainen, jolloin se kannattaakin olla leikattuna jo muutamaan otteeseen ennen h-hetkeä.