Hyppää sisältöön

Ulkovoimailun suosio kasvaa ympäri Suomea – Ulkoilmaan tarkoitetut kuntoilulaitteet ovat parempia ja kestävämpiä kuin ennen

Ulkona olevien kuntosalilaitteiden määrä on parissa vuodessa lisääntynyt eri puolilla Suomea. Lenkkipolkujen varsille on kehitelty aiempaa monipuolisempia ja kestävämpiä ulkokuntosaleja.

Uutisvideot: Ulkovoimailun suosio kasvaa ympäri Suomea
Uutisvideot: Ulkovoimailun suosio kasvaa ympäri Suomea

Helsingin Pirkkolan liikuntapuiston yhteyteen on tänä keväänä pystytetty uusi ulkokuntosali. Muun muassa jalkakyykyn ja penkkipunnerruksen mahdollistava ulkosali on houkutellut parhaimmillaan jopa 300 kuntoilijaa päivässä. Helsinkiläinen opiskelija Tuomas Taanila poikkesi juoksulenkiltään Pirkkolaan voimailemaan.

– Varsinkin opiskelijalle tämä on hyvä mahdollisuus käydä kuntoilemassa. Tämä on ilmaista ja aika lähellä kotiani, niin mielelläni käytän hyväkseni tällaista mahdollisuutta, Taanila perustelee.

Kaikille kuntoilijoille pelkkä oman kehon painolla tehtävä harjoittelu ei ole riittänyt.

Petri Angelvuo, ulkoilupäällikkö, Helsingin kaupunki

Ulkovoimailun mahdollistavat laitteet eivät ole mikään uusi ilmiö. Lenkkipolkujen varrella on jo vuosikymmeniä ollut esimerkiksi vatsalihaspenkkejä ja leuanvetotankoja. Ilmaisia ulkokuntosaleja on kuitenkin viime vuosina kehitetty paremmiksi ja monipuolisemmiksi.

– Kaikille kuntoilijoille pelkkä oman kehon painolla tehtävä harjoittelu ei ole riittänyt. Ihmiset ovat halunneet, että harjoittelulaitteisiin olisi mahdollista lisätä vastusta. Olemme kehittäneet omien asiantuntijoiden ja laitevalmistajien kanssa sitten sopivampia laitteita, kertoo Helsingin kaupungin ulkoilupäällikkö Petri Angelvuo.

Laitteet ovat nykyään kestävämpiä

Helsingissä ulkona olevia voimailulaitteita on noin 140 paikassa. Ulkoilmassa tapahtuvan voimaharjoittelun suosion kasvu asettaa laitteille entistä kovempia vaatimuksia.

Uusimmilla ulkokuntosaleilla pitäisi pystyä periaatteessa harjoittelemaan vuoden ympäri

Petri Angelvuo, ulkoilupäällikkö, Helsingin kaupunki

Petri Angelvuon mukaan laitteiden kestävyyteen onkin panostettu, etteivät esimerkiksi sää tai ilkivallantekijät niitä rikkoisi.

– Laitteiden käyttö on ulkona erilaista, koska siellä se ei ole valvottua. Tämän vuoksi laitteiden on pakko kestää ja siihen on panostettu. Uusimmilla ulkokuntosaleilla pitäisi pystyä periaatteessa harjoittelemaan vuoden ympäri, Angelvuo avaa.

Ulkovoimailupaikkoja on eri puolilla Suomea

Ulkokuntosalit sopivat monenikäisille, eikä niissä yleensä ole ikärajoja. Ulkoilupäällikkö ei kuitenkaan suosittele edistyneimpiä laitteita alle 15-vuotiaille. Muuten laitteiden käyttökynnys on Petri Angelvuon mukaan pidetty matalana.

– Niissä on ohessa hyvät käyttöohjeet. Meillä on lisäksi tulossa laitteiden videokäyttöohjeet nettiin ja sinne on tulossa myös harjoitusohjelmia.

Ulkona olevia kuntosalilaitteita löytyy jo useista suomalaisista kaupungeista. Erilaisia ulkovoimailupisteitä on esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa.Opiskelija Tuomas Taanilan mielestä ulkokuntosalit eroavat peruspunttisaleista hyvällä tavallla.

– Täällä saa olla rauhassa ja samalla treenatessa linnut laulavat. Tykkään tästä enemmän kuin sisäkuntosalista, Taanila toteaa.

.
.