Fortum yrittää napata Ekokemin, kun vielä voi - Kemijoki seuraavaksi?

Fortumin tarjous kierrätysyhtiö Ekokemistä ei yllätä. Puhtaisiin energiamuotoihin satsaavan energiayhtiön kassa pullistelee investointikohteita etsiviä miljardeja. Nordean osakestrategi katsoo, että myös vesivoimayhtiö Kemijoki voisi olla Fortumin ostoslistalla.

talous
Jätteiden käsittelylaitos Ekokemin piha.
Timo Leponiemi / Yle

Fortumin alustava ostotarjous jätteiden kierrätysyhtiöstä Ekokemistä osui tarkasti yksiin valtion uusien omistajalinjauksien julkistuksen kanssa.

Hallitus ilmoitti torstaina, että Ekokem on yksi yhtiöistä, jotka halutaan siirtää uuteen kehitysyhtiöön mahdollisia omistusjärjestelyjä varten. Ekokem on jo aiemmin ilmoittanut valmistelevansa listautumista pörssiin.

Näyttää siltä, että Fortum pyrkii nappaamaan hyväkuntoisen ja nousujohteista kiertotalousbisnestä pyörittävän Ekokemin, kun vielä ehtii.

Fortum tiedotti alustavasta ostotarjouksestaan perjantaina, kun Kauppalehti oli lähteisiinsä viitaten (siirryt toiseen palveluun) uutisoinut huhut Fortumin aikeista.

Fortumin johto ei halunnut perjantaina kommentoida tarjoustaan Yle Uutisille.

Valtiolle kätevä kauppa, mutta onko hinta kohdallaan?

Valtio omistaa Fortumista yli puolet, Ekokemistä reilun kolmanneksen. Kaupan syntyminen on vielä kaikkea muuta kuin varmaa.

Jos ostotarjous hyväksytään ja Fortum nielaisee Ekokemin, valtio pääsee käytännössä helpommalla kuin kauppaamalla kierrätysyhtiötä pörssilistauksen kautta. Ekokemin bisnes jäisi lisäksi valtio-omistajan osittaiseen kontrolliin, koska myös ostaja Fortum on valtionyhtiö.

Pohtia voi tietysti, saako Ekokemistä parhaan mahdollisen hinnan nopealla kaupalla juuri nyt. Ekokem saattaisi nimittäin kiinnostaa muitakin ostajia.

Ostotarjouksen rahamääriä ei kerrottu, eivätkä osapuolet olleet torstaina halukkaita kommentoimaan tilannetta, saati tarjottua kauppahintaa.

Valtion jälkeen toiseksi suurimman omistajan Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen tyytyi toteamaan, että Kuntaliiton hallitus ja valtuusto kokoontuvat toukokuun lopulla.

– Ekokem on Kuntaliiton omistuksessa suuri erä. On tietysti ollut hyvä, että omistuserämme tuottaa tasaista osinkovirtaa ja nyt pitää sitten arvioida tätä tarjousta ja katsoa, mitä sen pohjalta päätetään, Koskinen sanoo.

Ekokem ei yksin tyydytä Fortumin investointihaluja

Energiayhtiön kassassa on miljardikaupalla euroja, jotka halutaan sijoittaa, mutta houkuttelevia kohteita on ollut niukasti.

Noin 250 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän Ekokemin ostaminen ei olisi suuryhtiö Fortumille mikään jättikauppa. Energiayhtiön paisuneeseen kassaan jää edelleen purkautumispaineita, kunhan ostettavaa löytyy.

Energiayhtiön kassavarat ovat noin 8 miljardia euroa.

Nordean osakestrategi Kristian Tammela katsoo, että Fortumin liiketoimintalinjauksiin istuisi mainiosti myös hiilivapaata energiantuotantoa edustava vesivoimayhtiö Kemijoki, joka niin ikään päätettiin siirtää budjetin ulkopuoliseen kehitysyhtiöön.

– Fortumilla on hirveästi kassavaroja nyt ja he haluavat panostaa uusiutuvaan energiaan. Heillähän on jo omistusosuus Kemijoessa ja olisivat siten luonnollinen ostaja, Kristian Tammela Nordeasta toteaa.

Tällä hetkellä valtio omistaa Kemijoesta 50,1 prosenttia.