Ylioppilaiden nimet kerrotaan viime vuotta myöhemmin – "Pääsiäinen sattui osumaan keskelle kirjoituksia"

Moni lukiolainen perheineen odottaa jo kuumeisesti ylioppilaskirjoitusten tuloksia. Ne julkaistaan kuitenkin noin viikkoa myöhemmin kuin kolmena edellisvuonna, mikä on herättänyt ihmetystä. Keskeisenä syynä on kirjoitusten aikaan osunut pääsiäinen.

Kotimaa
Ylioppilaskirjoitukset.
Tommi Parkkinen / Yle

Ylioppilastutkintolautakunta toimittaa kevään 2016 tutkinnon tulokset lukioihin 23. toukokuuta. Esimerkiksi viime vuonna tulokset saatiin jo noin viikko aiemmin.

Koulumaailman aikataulut elävät vuosittain. Syy löytyy kalenterista, kertoo ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä. Liikkuvia osia on monia: esimerkiksi koulujen hiihtolomat ja pääsiäinen vaikuttavat kirjoitusten aikatauluun.

– Tänä vuonna pääsiäinen sattui osumaan keskelle kirjoituksia, mikä on siirtänyt aikataulua hieman. Sensoroinnit vaativat aina oman aikansa, hän sanoo.

– Lakkiaisetkin ovat nyt viikon myöhemmin. Tässä ollaan siis sinänsä ihan normaaliaikataulussa, eikä sensoroinneissa ole tullut mitään viivästyksiä, hän sanoo.

Lain mukaan ylioppilaiden nimet pitää olla lukioissa viimeistään 25. toukokuuta.

Tuloksia odotetaan malttamattomina erityisesti sellaisissa perheissä, joissa lakin saaminen on täpärällä. Vuosittain on pieniä heittoja siinä, kuinka paljon tulosten julkistamisen jälkeen jää valmistautumisaikaa lakkiaisiin.

Koulutyöt päättyvät tänä vuonna 4. kesäkuuta. Esimerkiksi viime lukuvuonna kesälomille kirmattiin jo 30.5.