"Täysin odotettu tuomio" – Luonnonsuojelupiiri ei syytä pelkästään Talvivaaraa

Talvivaaran ympäristöoikeudenkäynnin tuomiot ovat olleet myös paikallisen luonnonsuojelupiirin kiinnostuksen kohteena. Piiriltä löytyy kuitenkin myös ymmärrystä.

Talvivaara
Kaivosalue Sotkamon Talvivaarassa.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Kainuun luonnonsuojelupiirin kaivosvastaava Antti Lankinen suhtautuu Talvivaaran ympäristöoikeudenkäynnissä tehtyihin tuomioihin maltillisesti.

– Tuomiot vastasivat odotuksia, eli sakkotuomio tuli raffinaatin laskusta vastoin ympäristölupaa kipsisakka-altaaseen. Se eskaloi onnettomuuden. Yhteisösakon suuruus meni ihan siihen haarukkaan mitä odotettiin.

– Yksittäisten henkilöiden saamia tuomioita en lähde ruotimaan, sanoo Lankinen.

Luonnonsuojelupiiri nostaa on ongelmaksi koko oikeudenkäynnin.

– Tietenkin olisi hyvä päästä joskus avaamaan se asia, että kuinka tämä kaikki on mahdollista. Koko viranomaiskäytäntö luvituksesta ja valvonnasta ihan tähän päivään asti.

– Sehän on tavallaan mahdollistanut koko kurjuuden, ei siitä pelkästään toiminnanharjoittajaa voida syyttää, summaa Lankinen.

"Tuomio on mielestäni oikeudenmukainen"

Lankisen mukaan syyttäjän rangaistusvaatimukset olivat kovia.

– Ne olivat tutkintaan aika kovia vaatimuksia, enkä odottanut, että ne menevät läpi. Tuomio on mielestäni oikeudenmukainen verrattunasiihen, että jos tuomiota ei olisi tullut ollenkaan. Silloin kyllä kansalaisten oikeudentajua olisi koetultu.

Onko kaivoksella ja tuolla materiaalilla ylipäätänsä mahdollista toimia ekologisesti vastuullisella tavalla?

Antti Lankinen

– Yhtiön toiminta on kuitenkin todistetusti ja peruuttamattomasti pilannut neljä lähijärveä. Kaksi niistä on vakavasti vaurioitunut, kuvailee Kainuun luonnonsuojelupiirin kaivosvastaava Antti Lankinen.

Luonnonsuojelijat jatkavat Lankisen mukaan tilanteesta puhumista.

– Useiden vuosien ajan tämä koko tarina on kilpistynyt ajatukseen, että onko kaivoksella ja tuolla materiaalilla ylipäätänsä mahdollista toimia ekologisesti vastuullisella tavalla. Oli toiminnanharjoittaja kuka tahansa, tiivistää Lankinen.