Hyppää sisältöön

"Jos tämä ei ole törkeää, mikä on?" Talvivaara-tuomiot ovat karvas pettymys kaivoksen kriitikoille Savossa

Kaivosyhtiön johdon saamat sakkotuomiot olivat pettymys sen lähiseudulla asuville Talvivaara-kriitikoille. Syyttäjän vaatimukset törkeästä ympäristön turmelemisesta kaatuivat Kainuun käräjäoikeudessa.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Ammattikalastaja Raimo Tervonen huokaa raskaasti kotipihallaan Sonkajärven Sukevalla lukiessaan uutista Talvivaaran pomojen tuomioista.

– Käytännössä pään silitystä. Kyllä tämä aika monen oikeustajua koettelee, kuvailee kalastaja Kainuun käräjäoikeudenkäynnin antamaa tuomioita.

Tervonen lopetti ammattikalastuksen kaivoksen alapuolisessa Laakajärvessä kesällä 2013, koska saalista ei noussut tarpeeksi eivätkä kalat menneet kaupaksi Talvivaaran maineen vuoksi.

Kyllä tämä aika monen oikeustajua koettelee

Raimo Tervonen

Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymän ympäristöjohtaja Martti Veteli on kalastaja Tervosen tapaan pettynyt. Tuomio lieveni syyttäjän esittämästä törkeästä ympäristön turmelemisesta vain ympäristön turmelemiseksi.

– Metallisakat ulottuvat pitkälle kaivosalueen ulkopuolelle. Jos tämä ei ole törkeää, mikä sitten on, kysyy Veteli.

Ympäristöjohtaja pitää Talvivaara Sotkamo Oy:n valtiolle maksettavaa 3,5 miljoonan euron tuomiota "varsin mitättömänä". Johtajien sakkotuomioiden hän arvioi olevan "hyvin pieniä". Vetelin mukaan huolestuttavaa on se, että oikeudenkäynnistä tulee ennakkotapaus, johon tulevia ympäristöoikeustapauksia verrataan.

"Laakajärvestä ei enää leipä irtoa"

Tervosen mielestä syyttäjien vaatimuksien olisi pitänyt olla jo lähtökohtaisesti kovemmat. Mutta menetettyjä saaliita ja ympäristövahinkoja ei Tervosen mielestä korvaa juuri mikään rangaistus.

– Vahingot ovat edelleen tuolla luonnossa eikä niitä ole käyty korjaamaan. Laakajärvestä ei enää leipä irtoa. Korvauksista ei ole kuulunut mitään, kertoo nykyisin Oulujärvellä kalastava Tervonen.

Kalastaja kertoo asianosaisena tutustuneensa esitutkintamateriaaliin. Tervosen mielestä kaivoksen perustajat eivät ottaneet ympäristöasioita riittävästi huomioon kaivoksen perustamisvaiheessa.

Ammattikalastaja Raimo Tervonen Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ympäristöjohtaja arvioi, että nikkelikaivoksen Pohjois-Savon puolella pilaamien vesien kuntoon saaminen on epävarmaa tai ainakin kestää pitkän ajan.

– Esimerkiksi kaloissa on kohonneita elohopeapitoisuuksia. Se, ikävä kyllä, vaikuttaa varmasti halukkuuteen kalastaa näissä vesistöissä.

Kuka puhdistaa pilaantuneet vedet?

Veteliä huolestuttaa, että vielä on epäselvää, kuka vastaa pilaantuneiden vesistöjen kunnostamisesta. Kainuun ELY-keskus on määrännyt Talvivaara Sotkamo Oy:n kunnostamaan vedet, mutta yhtiö on konkurssissa.

– Minusta vastuu pitäisi siirtää Terrafamelle, joka jatkaa Talvivaaran toimintaa.

Veteli peräänkuuluttaa kaivosten tiukempaa valvontaa ympäristölupien suhteen tulevaisuudessa.

– Valvovan viranomaisen tulisi puuttua tiukemmin ympäristöluvan vastaisiin toimintoihin. Lupahakemukset täytyy olla erittäin perusteellisia ja tarkkaan tutkittuja.

.
.