Vanhuksille satoja lahjasukkia Raumalla: "Kantapäästä tunnistaa hyvän sukan"

Sadat raumalaisvanhukset ilahtuivat saadessaan käsityölahjoja perjantaina Kukan päivänä. Kansalaisareena-yhdistyksen ideoima haastetempaus innosti neulomaan villasukkia, huiveja ja muhveja vanhusten iloksi.

Rauma
Mirjam Kivisen pää oli pyörällä sukkameren keskellä.
Mirjam Kivisen pää oli pyörällä sukkameren keskellä.Joona Haarala / Yle

Tunnelma raumalaisessa Kaunisjärven vanhainkodissa on kuin jouluaattona, vaikka eletään toukokuun puoliväliä. Sukat, huivit ja muhvit piristävät kummasti eri vanhainkotien asukkaita sekä omaishoidossa ja palveluasunnoissa olevia vanhuksia.

– Olen järkyttynyt. En ole tiennyt, että tämä neulomistaito on säilynyt ja mennyt eteenpäin, raumalainen Mirjam Kivinen totesi valtaisan sukkapöydän edessä.

Koko ikänsä neulomista harrastanut Kivinen löysi omansa, mutta sitä ennen piti tarkistaa, josko kantapäät ovat kunnossa.

– Siitä tietää hyvän sukan, Mirjam Kivinen jatkoi.

Vapaaehtoistyön voimannäyte

Lahjatempauksen takana on Kansalaisareena-yhdistys yhteistyökumppaneineen. Lahjojen jakamispäiväksi osui Kukan ja Flooran päivä. Neuleet jakoi Rauman Palvelutori ja mukana oli kymmeniä vapaaehtoisia.

– Olen nähnyt nämä sukat lankoina ja olemme jakaneet ne vapaaehtoisille. Tämä on yllättänyt meidät kaikki. Emme ole käyttäneet rahaa missään vaiheessa, Rauman Palvelutorin palveluneuvoja Marja Västilä selvittää.

Haastekampanja on ollut käynnissä koko alkuvuoden. Raumalla jaettiinkin yli 400 neuletta.

Yritykset mukaan

Lankalahjoituksia saatiin monilta yksityishenkilöiltä ja käsitöitä on ollut tekemässä eri yhdistysten käsityöpiiriläisiä sekä monia raumalaisia yksityishenkilöitä.

Juuri nyt langantarve olisi taas huutava, sillä esimerkiksi Martat ovat päässeet vauhtiin muhvien kanssa.

– Monien vanhusten kädet ovat oppineet tekemään koko ajan hommia. Näiden muhvien avulla kädet saavat hypisteltävää. Mukana on nappeja ja koristeita, joita voi hypistellä, selventää raumalainen Marttojen puheenjohtaja Eeva Niemelä.

Rauman Palvelutori toivookin, että yritykset innostuisivat hankkimaan lankoja.

– Tuokaa lankoja vain meille. Me jaamme ne eteenpäin, lupaa palveluneuvoja Marja Västilä.