1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joko koivuallergikon piinapäivät päättyvät? – Katso paikkakuntasi tilanne

Viikon kuluttua etelässä on jo helpompi hengittää - pohjoisessa kausi vasta alkaa. Ainutlaatuisesta mobiilipalvelusta voi tarkkailla koivun siitepölymäärien ennusteita hyvinkin paikallisesti.

Kotimaan uutiset
Siitepölyn määrä ilmassa vuorokauden keskiarvoina. Ennuste perustuu mittaustulosten ja sääennusteiden perusteella tehtyihin mallinnuksiin siitepölytilanteen kehittymisestä.
Siitepölyn määrä ilmassa vuorokauden keskiarvoina. Ennuste perustuu mittaustulosten ja sääennusteiden perusteella tehtyihin mallinnuksiin siitepölytilanteen kehittymisestä.Norkko.fi, Yle Uutisgrafiikka

Kulunut viikko on ollut monille koivuallergisille piinallinen. Koivun kukintahuippu saavutettiin viikon aikana Etelä- Suomessa sekä monin paikoin Keski-Suomea.

Viikonlopun sateet ovat tuoneet allergisille hetkellisen helpotuksen, mutta lännessäkin pitoisuudet nousevat maanantaiksi jopa runsaiksi.

Erittäin runsaita siitepölypitoisuuksia tavataan vielä ensi viikolla maan keskiosissa. Piikki liikkuu kohti pohjoista, missä kausi on vasta aluillaan.

Yliopistotutkija Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä lupailee, että viikon kuluttua Etelä-Suomessa pitäisi olla jo huomattavasti helpompi hengittää.

– Piikki alkaa etelässä olla jo ohi. Toisaalta tuuli voi aina tuoda siitepölyä pohjoisesta, hän sanoo.

Lähikoivuilla ei aina merkitystä – siitepöly reissaa tehokkaasti

Eniten siitepölyä on havaittu tähän mennessä Imatran keräyspisteessä 9. toukokuuta.

Tämä johtuu osittain kaukokulkeumasta: keväisin tuuli puhaltaa usein Venäjältä päin, ja tämä saa allergiset kaakossa oireilemaan.

Koivun siitepöly leviää tehokkaasti. Jopa Keski-Euroopasta asti voi kulkeutua runsaita määriä siitepölyä Suomeen.

– Tänä vuonna kaukokulkeumia on ollut poikkeuksellisen paljon, Annika Saarto sanoo.

Lämpöaalto kukitti puut yhtäaikaa

Koivun siitepölykausi on saattanut tuntua tänä keväänä tavanomaista ärhäkkäämmältä, vaikka norkkolaskelmien mukaan koivun kukinta on jäänyt keskimääräistä heikommaksi.

– Tukala olo on johtunut siitä, että äkillinen lämpöaalto toukokuun alussa sai puut heräämään samaan aikaan ja siitepölypitoisuudet nousemaan nopeasti hyvin korkeiksi, Saarto sanoo.

Esimerkiksi vuonna 2014 tilanne oli paljon vaikeampi, sillä kukinta Suomessa oli runsasta ja monilla piinaa saattoi kestää viikkokausia.

– Erittäin korkeita siitepölypitoisuuksia mitataan joka vuosi, ainakin joidenkin päivien ajan. Nyt on tullut pidempi rupeama yhteen putkeen.

Onko mökillä helpompi hengittää? – mobiilipalvelu kertoo

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on helmikuussa lanseerannut ainutlaatuisen selainpohjaisen mobiilipalvelun (siirryt toiseen palveluun), josta siitepölytilannetta voi tutkailla hyvinkin paikallisesti. Tilanne päivittyy palveluun kahden tunnin välein.

– Tätä meiltä on toivottu jo vuosien ajan. Näin tarkkaa palvelua ei ole muualla maailmassa, Saarto sanoo.

Vielä tänä vuonna tietoja on saatavilla vain koivun siitepölystä, mutta todennäköisesti ensi keväänä myös ainakin leppä on mukana.

Lue seuraavaksi