1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nuoret miehet valvovat sharia-lakia Kööpenhaminassa – haluavat estää alkoholin tarjoilun

Nuorisojengi ahdistelee, uhkailee ja kiristää alueen ravintolan omistajia, kertovat useat tanskalaiset tiedotusvälineet.

Ulkomaat
15. helmikuuta 2015.
Nørrebro Kööpenhaminassa.Martin Sylvest / EPA

Tanskassa on herännyt railakas keskustelu nuorten maahanmuuttajien kotouttamisesta. Radio24syv (siirryt toiseen palveluun) kertoi pari päivää sitten, että nuorten muslimimiesten jengi on julistanut Nør­re­bron kaupunginosan sharia-lain alaiseksi. Siksi siellä ei jengin mielestä saa tarjoilla alkoholia.

Radio24syv on tavannut kolmen eri ravintolan omistajat ja työntekijöitä Nør­re­brossa. Heidän mukaansa nuorisojengi ahdistelee, uhkailee ja kiristää heitä täydessä päivänvalossa.

– Vähän aikaa sitten baariin tuli nuoria miehiä, jotka huusivat, että kaikkien vieraiden on lähdettävä. He huusivat, että kaupunki kuuluu heille, ja että Nør­re­brossa tulee noudattaa shariaa, joten täällä ei saa juoda alkoholia, kertoi baarinomistaja Heidi Dyrnesli Radio24syville.

Ravintoloita heitetään kivillä

Nuorisojengi on myös heittänyt paukkupommeja ja katukiviä ravintoloita päin. Toisen ravintolan omistajat Birgitte Fischer ja Mohammed Ahmed kertovat, että jengi on vaatinut heiltä 60 000 kruunun eli noin 8 000 euron suojelurahaa.

– He repivät oven auki ja huusivat, että he taittavat niskani, etsivät minut ja nylkevät minut elävältä. He eivät ole vielä tehneet meille mitään, mutta pelkäämme, että jonain päivänä he tekevät muutakin kuin vain uhkailevat, kertoo Muhammed Ahmed Radio24syville.

Poliisi: Jokakeväinen ilmiö

Ravintoloitsijat valittavat, että he eivät ole saaneet poliisilta apua. Kööpenhaminan poliisin mukaan Nør­re­bron ongelmat eivät ole lainkaan niin suuria kuin mitä mediassa on annettu ymmärtää.

– Tilanne on tietenkin vakava ravintoloiden pitäjille, mutta kyseessä on pieni tyytymättömien nuorten joukko, joka aina kevään tulleen näyttää voimaansa.

– Meidän kokemuksemme mukaan näin tapahtuu usein tähän aikaan vuodesta. Hoidamme sen keskustelemalla ja mahdollisesti rankaisemalla nuoria, kertoo vanhempi poliisitarkastaja Allan Nyring Jyllands-Postenille (siirryt toiseen palveluun).

Poliitikot: Nør­re­bro ei ole sharia-alue

Tanskan oikeusministeri ja integraatioministeri tuomitsivat nuorisojengin toiminnan tuoreeltaan. Integraatioministeri Inger Støjberg kirjoitti Twitterissä takaavansa, että Nør­re­bro ei ole sharia-alue, eikä siitä koskaan tule sellaista.

Hän totesi, että jengin kannalta on hyvä asia, että alueella ei noudateta sharia-lakia. Tanskan laki takaa heille oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, kun heidät saadaan kiinni, Støjberg kirjoitti.

Oikeusministeri Søren Pind puolestaan uhkasi nuoria vankilalla. Hän totesi Facebookissa, että kyseessä on muutama hullu, ja poliisi keskittyy heidän kiinniottamiseensa.

– Olen varma, että he onnistuvat. Emme voi suvaita tällaista käytöstä. Myös nuoret tulevat oppimaan sen. Kalterit odottavat, kirjoitti Søren Pind Facebookissa.

Lue seuraavaksi