Viisikymppisenä naivismiin hurahtanut maalaa öisin iloisia ja hymyileviä lehmiä

Toiselle se on kissa, toiselle koira, mutta Rauni Koivistolle se on lehmä. Viisikymppisenä naivismiin hurahtanut Koivisto maalaa lehmiä. Ne hymyilevät leveästi, tekevät tuttavuutta kanojen kanssa, pistävät aurinkolasit silmilleen ja poseeraavat amerikanrautakuskille.

ilmiöt
Naivismitaiteilija poseeraa taulujensa luona
Tiina Kokko / Yle

Yksi takuuvarma kesän merkki on se, kun Hämeenlinnan Iittalassa avataan naivistisen taiteen kesänäyttely (siirryt toiseen palveluun). Tämän suven näyttely on jo 28:s, ja tällä kertaa mennään Varpaat vedessä.

Hyvinkääläinen kuvataiteilija Rauni Koivisto on mukana jo kolmatta kertaa.

– Olen kyllä taidetta tehnyt ikäni jollain tavalla, ja se on vähän ammattiinikin liittyvä, mutta vasta viisikymppisenä hurahdin naivismiin ihan täysin. Sen myönteisyys, iloisuus ja hauskuus – tykkään siitä tosi paljon.

Koiviston tauluissa kirmailevat tällä kertaa lehmät. Ihan heti sarvipäät eivät taipuneet Koivistolle malleiksi.

– Mutta kun tutustuin lehmään ja sen monipuolisuuteen, musta tuntui, että meillä vielä jatkuu yhteinen ura. Eli lehmäaiheita maalaan lisää.

Amerikannauta ja muita nimiä

Yksi mukava puoli naivistisessa taiteessa Koiviston mukaan on se, että töille voi keksiä hauskoja nimiä. Yksi sellainen onAmerikannauta.Taulussa lehmät poseeraavat peltomaisemassa kuvaajalle, joka on karauttanut paikalle amerikanraudalla.

Naivistinen maalaus, jossa lehmät poseeraavat valokuvaajalle
Amerikannauta.Tiina Kokko / Yle

Ennen maalaamistaan Rauni Koivisto suunnittelee ideat melko pitkälle

– Mun on hirveän helppo tuottaa ideoita. Luonnostelen ideoita, ja ne tulevat niin kuin ketjuna; yhdestä syntyy seuraava aihe. Niitä on mun luonnoskirjassa, ja sieltä valikoin, mitä lähden maalaamaan.

Usein naivistin maalaukset syntyvät öisin.

– Päivisin olen töissä, iltaisin on omaa aikaa ja yöllä on kaikkein rauhallisinta ja hiljaisinta. Silloin voi paneutua omaan työskentelyyn.

Varpaat vedessä, onnen tilassa

Iittalan naivistien 28. kesänäyttely palaa luontoon ja tuhansien järvien rannoille. Näyttely mukailee osaltaan Hämeenlinnan teemavuotta, joka liittyy luontoon ja veteen.

Aina maalaaminen ja aihe vääntäytyvät suorastaan positiiviseen suuntaan.

Hannu Castrén

Näyttelyn kuraattorina toiminut Hannu Castrén sanoo, että hän on halunnut luoda näyttelyyn sellaisen onnen tilan, joka syntyy, kun juhannuksena aurinkoisena päivänä huljuttelee varpaita vedessä laiturilla istuen.

Naivistit Iittalassa 2016 tarjoilee muutenkin tuttuun tapaan onnellisuutta ja positiivisuutta.

– En tiedä, onko ateljee sellainen terapeuttinen paikka, että aina maalaaminen ja aihe vääntäytyvät suorastaan positiiviseen suuntaan. Kun puhutaan paljon kritiikistä, kantaaottavuudesta ja niin edelleen, niin olen sanonut, että se [positiivisuus] on naivistien kannanotto meidän aikaamme, näyttelyn kuraattori Hannu Castrén muotoilee.

Naivistit Iittalassa 2016, Varpaat vedessä -kesänäyttely Hämeenlinnan Iittalassa 15.5.–21.8.2016.