Elmo Jankarin isä ratsastaa poikansa jalanjäljillä – kilpakumppaniksi isä ei silti aio

Aina harrastus ei siirry isältä pojalle, vaan myös toisinpäin voi käydä. Kenttäratsastaja Elmo Jankari suuntaa seuraavaksi olympialaisiin, mutta hänen isäänsa Sauli Jankaria hevoskärpänen puri vasta aikuisiällä.

urheilu
Sauli Jankari
Iidaliisa Pardalin / Yle

Turkulaislähtöinen kilparatsastaja Elmo Jankari valmistautuu paraikaa Rion olympialaisiin Saksassa. Hän on ainoa suomalaisratsastaja, jota kisat kutsuvat.

Samaan aikaan Turun Artukaisissa hänen isänsä, Sauli Jankari, opettelee ratsastuksen alkeita.

– Olen pitkään ihaillut vierestä tätä lajia, sen monipuolisuutta ja vaativuutta, ja viime kesän jälkeen innostuin ilmoittautumaan alkeiskurssille, Jankari kertoo.

Haastetta riittää

Ratsastusta pidetään usein nuorten tyttöjen lajina, mutta Sauli Jankari viittaa väitteelle kintaalla.

– Laji sopii kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastus on mielenkiintoinen ja suoraan sanottuna erittäin vaikea laji, kun on eläin hallittavana, Jankari selittää.

Hevonen
Iidaliisa Pardalin / Yle

Haasteita ei kuitenkaan kannata pelätä.

– Hyvien opettajien avustuksella oppii ymmärtämään, miten lähestyä tätä lajia. Ei pidä jännittää, mutta haastetta löytyy vaikka kuinka pitkälle, Jankari sanoo.

Ei pelkkää kyydissä istumista

Hevosista ja ratsastuksesta tietämätön voi ihmetellä, miksi laji lasketaan urheiluksi. Eläinhän tekee työn, ja ratsastajan tarvitsee vain istua kyydissä. Näinkö se menee?

– Ei pidä paikkaansa. Kilparatsastus käy kyllä urheilusta, ja ratsastus kehittää esimerkiksi lihaskuntoa, tasapainoa ja kehonhallintaa, Jankari luettelee.

Ratsukko
Turun Maljassa kisataan esteillä. Pääluokkien ja itse maljan voittajat selviävät sunnuntaina.Iidaliisa Pardalin / Yle

Tänä viikonloppuna Artukaisissa kisataan esteratsastuksessa Turun Maljan 70-vuotisjuhlakilpailuissa. Kisaradat eivät kuitenkaan vielä ole vanhemmalla Jankarilla mielessä.

– Perusasioissa on jo paljon ja pitkäksi aikaa opeteltavaa, hän toteaa.

Rio kutsuu sekä isää että poikaa

Sauli Jankari on ylpeä poikansa tulevasta olympiakoitoksesta.

Elmo on hieman korkeammalla tasolla. Luulen, että minulta loppuisi harjoitellessa vuodet kesken.

Sauli Jankari

– Tuntuu todella upealta. Tämä on hänelle varmasti toisaalta pitkän työn tulos sekä haaveiden täyttymys, mutta toisaalta myös jonkin askeleen alku, kuvailee Jankari.

Kilparatsastus on laji, jonka parissa voi tehdä pitkän uran. Huipputasolla kilpailee yli 60-vuotiaita, joten 23-vuotiaalla Elmo Jankarilla on vielä rutkasti käypiä vuosia edessä. Isästään hän tuskin saa silti haastajaa.

– Elmo on hieman korkeammalla tasolla. Luulen, että minulta loppuisi harjoitellessa vuodet kesken, hänellä on sen verran etumatkaa, Jankari nauraa.

Riossa kannustusjoukkoihin kuuluu – luonnollisesti – myös isä.

– Olemme lähdössä kisoja katsomaan, tulee olemaan huima kokemus itsellekin, Jankari hymyilee.