Saksa: Venäjä teki ilmeisesti kyberhyökkäyksen parlamenttiin

Saksan turvallisuusviranomaiset kertovat, että Venäjä teki todennäköisesti laajan kyberhyökkäyksen viime vuonna Saksan parlamenttiin. Hyökkäys katkaisi parlamentin tietoliikenneyhteydet useiksi päiviksi.

urheilu
Sormet tietokoneen näppäimillä.
Antti Haanpää / Yle

Saksan turvallisuusviranomaiset sanovat, että kyberhyökkäyksen teki Sofacy-niminen hakkeriryhmä. Saksan mukaan ryhmä toimii Venäjän valtion alaisena ja Saksan viranomaiset ovat tarkkailleet sen toimintaa vuosikausia.

– Saksan hallitus, saksalaiset yritykset ja oppilaitokset ovat jatkuvasti kyberhyökkäysten uhkaamia, kertoo johtaja Hans-Georg Maaßen BfV-turvallisuusvirastosta.

Saksa kertoi venäläishakkereiden kyberhyökkäyksestä parlamentin alahuoneeseen eli Bundestagiin viime vuoden toukokuussa. Hyökkäys pakotti viranomaiset sulkemaan alahuoneen tietoliikenneyhteydet useiksi päiviksi, jotta hyökkäyksen tuhot saatiin korjattua.

Saksa: Hakkerit yrittävät saada tuhoa aikaan

Saksan viranomaiset sanovat, että yleensä kyberhyökkäyksen tekijä on yrittänyt kerätä tietoa eli vakoilla yrityksen tai viraston toimintaa. Viiime vuosina venäläishakkereiden toiminnassa on tapahtunut selvä muutos.

– Venäläishakkerit yrittävät nyt saada aikaan tuhoa, johtaja Hans-Georg Maaßen Saksan BfV-turvallisuusvirastosta arvioi.

Saksassa on kerrottu myös, että liittokansleri Angela Merkelin puolueen tietoliikennejärjestelmiin on yritetty murtautua viime viikkoina. Saksalainen tietoturvayritys Trend Micro sanoo, että hyökkäysten takana ovat hakkerit, jotka ovat aiemmin hyökänneet Venäjän johtoa arvostelevia henkilöitä vastaan.