Munkkeja, piparkakkuja ja lihapiirakoita – gluteeniton leivonnainen ei välttämättä maistu pahvilta

Onko gluteenittomuus jo uusi trendi? Gluteenittomien tuotteiden valikoima ja markkinat kasvavat. Samalla avautuu mahdollisuuksia erikoistuville tuottajille.

Kotimaa
Gluteeniton leipomo Ilona
Gluteenittomia jauhoja ja muita raaka-aineita. Niistä keksitään uusia versioita Ilonassa.Marko Melto / Yle

Gluteenittomaan olueen erikoistunut Laitilan virvoitusjuomatehdas ilmoitti äskettäin gluteenittoman oluensa pääsystä USA:n Texasin markkinoille. Osavaltiossa on vajaat 30 miljoonaa asukasta ja Kukko -tölkki tulisi näin satojen tuhansien gluteenia karttavien ulottuville.

Markkinat gluteenittomille tuotteille ovat kasvamassa. Ja mitä suuri maailma nyt, sitä Suomi huomenna.

Munkkia, piparkakkua, leipää, lihapiirakkaa, kakkuja... Lempäälässä toimiva Ilona -leipomo on erikoistunut vain gluteenittomiin leivonnaisiin. Kaikki alkoi, kun Mira Lindqvist alkoi leipoa keliakiaa sairastavalle tyttärelleen.

– Kaupan tuotteet eivät maistuneet, joten aloin kehitellä niitä itse. Sen jälkeen se lähti lapasesta, toteaa leipomoyrittäjä Lindqvist.

Juhlaherkkuja jonotetaan

Leipomo on kasvanut muutamassa vuodessa. Nyt se työllistää liki kymmenen henkeä. Tällä hetkellä tuotteet suorastaan viedään käsistä, vaikkei markkinointia aluksi edes ollut. Maine kiirii ja soittoja Lindqvistille tulee ympäri Suomen.

– Kauppa on kasvanut kovaa vauhtia. Ja jos katsoo maailmalle, niin esimerkiksi Jenkeissä gluteenittomia leivotaan miltei enemmän kuin vehnäsiä. Ja me tulleen perässä, arvioi vastikään markkinoinnissa aloittanut Pia Iso-Jussila.

Leipomon yhteydessä on puoti, josta tuotteita myydään suoraan asiakkaille.

– Vapun tienoo ja äitienpäivä näkyi jonona pihalle asti, sanoo Lindqvist.

– Ja kohta on vuorossa valmistujaisjuhlien ruuhka.

Gluteenittomat tuotteet leivotaan käsin, mikä selittää osaltaan keliaakikkopullan korkeampaa hintaa. Myös raaka-aineet ovat kalliimmat.

Tuotekehittelyä tehdään koko ajan. Ilman gluteenin tuomaa sitkoa taikinan teko on vaikeampaa. Kun tavallisia jauhoja ei käytetä samassa tilassa lainkaan, helpottaa se omalta osaltaan leivontaprosessia.