1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yle Cannesissa: Näkymätön Kaurismäki ja elokuvan uudet toivot

Aki Kaurismäki ei tullut Cannesiin hakemaan palkintoa, mutta suomalaisilla on vihdoin muitakin syitä ylpeyteen, kirjoittaa Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Janne Sundqvist Cannesin elokuvajuhlilta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Cannesin elokuvajuhlat alkoivat keskiviikkona tiukennetussa poliisivalvonnassa.

Pariisin ja Brysselin terrori-iskut ovat heittäneet varjonsa koko Ranskan ylle. Niinpä myös Rivieran auringon alla jonotetaan entistä tarkempiin turvatarkastuksiin.

Niiden takana elokuvafania odottaa kuitenkin kahdentoista päivän taivas.

Suomalaisittain ainoa varjo festivaalilla on ollut Aki Kaurismäen poissaolo Ranskan elokuvaohjaajien liiton palkintotilaisuudesta.

Kaurismäki palkittiin torstaina elämäntyöstään arvostetulla Kultainen vaunu -palkinnolla. Palkinnon vastaanotti hänen ranskalainen tuottajansa.

Viralliseksi syyksi Kaurismäen poisjääntiin kerrottiin seuraavan elokuvan valmistelut. Pakolainen-työnimeä kantavan elokuvan on kerrottu käsittelevän Euroopan turvapaikanhakijatilannetta. Se on kunnianhimoinen projekti ja vaatii varmasti paljon työtä.

Toisaalta pieni poikkeaminen Cannesin kautta olisi elokuvan valmistumista tuskin hidastanut.

Julkisuutta kaihtava Kaurismäki ei suinkaan ole ainoa ohjaaja, joka on jättänyt Cannesin väliin _Kultaisesta vaunu_sta huolimatta.

Viime vuosina palkintoa eivät ole hakeneet myöskään Alain Resnais, joka ehti kuolla ennen festivaalia ja Jafar Panahi, jota ei kotiarestin takia päästetty poistumaan Iranista.

Oman Kultaisen vaununsa sen sijaan ovat hakeneet muun muassa sellaiset elokuvantekijät kuin Clint Eastwood, Jim Jarmusch ja David Cronenberg.

Kaurismäki on elokuvan Jari Litmanen

Cannesissa Kaurismäkeä rakastetaan, oli hän paikalla tai ei. Sen saattoi aistia myös hänen elokuviaan käsitelleessä keskustelutilaisuudessa, jota oli tuotu kuuntelemaan myös luokallinen lukiolaisia.

Elokuvaklipit Rikoksesta ja rangaistuksesta (1983) Le Havreen (2011) painottivat jokainen aina uutta puolta ohjaajan taidokkuudesta - oli kyse sitten värien, äänen tai näyttelijäntyön käyttämisestä.

Kaurismäen suosiossa piilee kuitenkin myös suomalaista elokuvaa pitkään vaivannut ongelma. Palvottu ohjaaja on suomalaiselle elokuvalle se, mitä Jari Litmanen oli pitkään suomalaiselle jalkapallolle.

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että ilman häntä emme pärjää. Jopa Suomen elokuvasäätiö keskittyi pitkään markkinoimaan ulkomaille lähes pelkästään Kaurismäen elokuvia.

Onneksi kaikki on nyt toisin. Niin uskomattomalta kuin se olisi vielä joitakin vuosia sitten tuntunut, suomalainen elokuva näkyisi nyt Cannesissa ilman Kaurismäkeäkin.

Festivaalin virallisessa "kakkossarjassa" nähdään Juho Kuosmasen elokuva Hymyilevä mies. Edellinen suomalaiselokuva Cannesin virallisessa ohjelmistossa on ollut Kaurismäen Le Havre.

Un Certain Regard -sarjan palkintojen lisäksi Kuosmasen esikoiselokuva kilpailee koko festivaalin parhaan esikoiselokuvan palkinnosta.

Ensi viikon torstaina saadaan ensimmäiset vihjeet siitä, onko Kuosmanen suomalaisen elokuvan Teemu Pukki vai Mikael Granlund.

Ranskan elokuvaohjaajaliitto järjesti Cannesissa Aki Kaurismäen elokuvataidetta käsittelevän keskustelutilaisuuden torstaina. Kuva: Janne Sundqvist / Yle

Kotimaiselta elokuvalta saa vihdoin odottaa hyvää

Kotimaisen elokuvan katsojaluvut ovat jo pitkään tuoneet hymyn huulille, mutta nyt myös laatu näyttää olevan kohdallaan.

Hymyilevän miehen ja Jättiläisen lisäksi esimerkiksi syksyllä ensi-iltansa saava Tyttö nimeltä Varpu on kuulopuheiden mukaan kaikin puolin erinomainen elokuva.

Ehkä onkin parempi, jos yhden uuden tähden sijaan suomalaisen elokuvan tekijöistä alkaa löytyä entistä enemmän takuuvarmoja nimiä, joiden työn laatuun voi luottaa.

Elokuva kun on kuitenkin joukkuelaji, vaikka yksittäiset ohjaajat pokkaavatkin usein arvokkaimmat palkinnot – tapahtui se sitten palmujen katveessa tai etänä elokuvatyömaalla.

PS. Cannesin festivaalin ohessa täällä esitellään liuta muita suomalaisia elokuvia. Erityisesti näkyvillä ovat genre-elokuvat. Esillä ovat edelleen työn alla oleva Iron Sky -jatko-osa The Coming Race ja Suomen ensimmäinen supersankarielokuva Rendel, jonka traileri julkistetaan festivaalilla tänä viikonloppuna. Myös syksyllä ensi-iltansa saava kauhuelokuva Bodom on ollut näkyvillä elokuvayhtiöille tarkoitetussa Le Marché du Film -tapahtumassa.