Analyysi: Talvivaara maksaa mansikoita kaivoksella ja oikeussalissa

Talvivaara on sekä entisen että nykyisen toimintansa kannalta vyyhti, jossa maksettavaa on paljon, mutta maksajista ei ole varmuutta, jos ei suomalaisia veronmaksajia oteta huomioon.

talous
Talvivaaran portti ja liput
Kimmo Hiltunen / Yle

Talvivaara tuo toimeentuloa laajalle alueelle koko Suomessa, arvioi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti raportissaan (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2011. Tuskin tutkijat silloin arvasivat, miten monenlaista toimeentuloa kaivoksesta vielä seuraakaan.

Kainuun käräjäoikeus vapautti yhden Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnin syytetyn kokonaan syytteistä. Se tarkoittaa Suomessa, että valtio korvaa syytteistä vapautetulle kohtuulliseksi katsotut oikeudenkäyntikulut.

Suuret oikeudenkäyntikulut

Syksyllä 2015 oikeussalin ulkopuolella huhuttiin, että Talvivaaran palkkaamilla huippuasiantuntijoilla on jopa 200 euron tuntikorvaus työstään. Oikeuden päätöksestä ilmenee, kuinka väärässä nämä huhut olivatkaan. 200 euroa jäi pieneksi summaksi.

Syytteistä vapautettu metallitehtaan entinen osastopäällikkö on käyttänyt asiamiehenään pääkaupunkiseudulta olevaa henkilöä. Tämä on kuulunut suureen asianajotoimistoon, jolla on ollut aihealueeseen liittyvää tuntemusta ja jonka tuntiveloitus on ollut tavanomaista suurempi, sanoo Kainuun käräjäoikeus.

Siksi on oikeuden mukaan perusteltua, että tuntiveloitus on "tavanomaista suurempi". Oikeus kuitenkin katsoo, että asiamies on esittänyt liian kalliin laskun, ja että kohtuullinen tuntiveloitus korvattavaksi on 360 euroa – siis jokaiselta asianajajan työtunnilta.

Käräjäoikeus määräsi valtion maksamaan syytteistä vapautetulle entiselle osastopäällikölle korvauksia oikeudenkäyntikuluista yhteensä 625 921,43 euroa. Valtiolle menevää verotuloa tässäkin summassa on 120 856 euroa. Korvauspotista voi saada jonkinlaisia suuntaviivoja siihen, minkälaisia kuluja muut käräjillä olleet ja nyt siis tuomiot saaneet joutuvat maksamaan asianajostaan.

Sakot, joita kukaan ei maksa

Kaivosta pyörittää nykyisin valtion omistama Terrafame, se tarvitsee rahaa 20 miljoonaa euroa kuukaudessa. Kesällä rahaa tarvitaan taas lisää. Konkurssiyhtiö Talvivaara Sotkamo on määrätty puhdistamaan pilaamiaan järviä, mutta se vastuu ei automaattisesti siirry Terrafamelle.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Talvivaara Sotkamon maksamaan 300 000 euron yhteisösakon, mutta konkurssipesä ei sakkoa maksa. Konkurssipesä ei maksa myöskään sitä 3,5 miljoonaa euroa, jonka käräjäoikeus tuomitsi konkurssiyhtiön menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Jos konkurssipesä ei maksa sakkoa tai 3,5 miljoonaa, kuka maksaa miljoonien eurojen vahingonkorvaukset, joiden käsittelyssä ei ole päästy vielä alkuun? Ympäristöoikeuden professorin mukaan vastuu siirtyy Terrafamelle eli valtiolle eli – sinulle ja minulle.

Sakkoja ei tosin vielä tässä vaiheessa maksetakaan, koska käräjäoikeuden tuomio ei tule lainvoimaiseksi: Talvivaaran ympäristörikosjuttu menee hovioikeuteen. Hankkeen työllistävä vaikutus siis jatkuu vahvana oikeussalissakin, raha kiertää ja valtio saa kipeästi kaivattuja verotuloja. Löytyykö silloinkaan sakoille maksajaa, jos sellaisia tuomitaan?