Talvivaaran oikeustaistelu jatkuu hovioikeudessa – puolustus valittaa, syyttäjä vielä harkitsee

Talvivaara-oikeudenkäynti jatkuu Rovaniemen hovioikeudessa, sillä toimitusjohtaja Pekka Perän asianajaja ilmoitti tuoreeltaan valittavansa tuomiosta Perän osalta. Syyttäjä harkitsee tyytymättömyyden ilmaisua kärjäoikeuden tuomioihin.

Kotimaa
Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala ratkaisee kollegansa kanssa ensi viikolla, ilmaiseeko tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioihin.
Antti Pylväs / Yle

Pekka Perän puolustusasianaja Markus Kokko ilmoitti valittavansa tuomiosta heti sen kuultuaan.

– Tulemme valittamaan ympäristön turmelemisen osalta. Mielestämme meillä on tuomion siltä osin hyvät perusteet valittaa hovioikeuteen.

– Käräjäoikeus on päätynyt virheelliseen ratkaisuun siinä, että Perä olisi joidenkin tiettyjen syytekohtien osalta syyllistynyt rikokseen. Meidän käsittääksemme tässä ei ole tapahtunut mitään rikosta, Kokko täsmentää.

Syyttäjä harkitsee

Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala kertoo harkitsevansa jatkotoimia ensi viikolla yhdessä jutun toisen syyttäjän, kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniön kanssa.

Työkiireiden vuoksi mahdollinen tuomioon tyytymättömyys ilmaistaan vasta torstaina, Vakkala kertoo. Tyytymättömyys tuomioon tulee ilmaista viikon sisällä ja mahdollinen valitus kuukauden sisällä tuomiosta.

Syyttäjä kommentoi Kainuun käräjäoikeuden tuomiota toistaiseksi niukasti, sillä 140-sivuisen tuomion luku on vielä kesken.

Vakkalan mukaan syyttäjällä ja käräjäoikeudella näyttäisi olevan eri tulkinta ympäristön turmelemisen tuottamuksellisuudesta. Syyttäjät arvioivat ympäristön turmelemisen törkeäksi, käräjäoikeus vain ympäristön turmelemiseksi, mikä heijastuu myös selvästi syyttäjän vaatimuksia alempina tuomioina.

– Tuomion luku on vielä kesken, mutta ainakin joissakin kohdin oli menettelyn kokonaisarvosteluun tietyiltä osin todettu, että menettelyssä on kyse törkeästä tuottamuksesta. Mutta tosiaan kokonaisarvostelu on yksi osa tätä törkeän ympäristön turmelemisen tunnusmerkistöä.

Syyttäjät ovat ajaneet neljälle syytetylle ehdollisia vankeustuomioita, joiden pituus vaihtelisi kahdeksasta kuukaudesta vuoteen. Käräjäoikeus ei pitänyt rikosta kokonaisuutena arvostellen törkeänä ja langetti kolmelle syytetylle 60- 90 päiväsakkoa, jättäen neljännen syytetyistä tuomiotta.

Syyttäjä pitää käräjäoikeuden tuomioita loogisena seurauksena tuottamuksellisuuden arviointilinjasta.

– Tietenkin seuraamus korreloi sitä, mitä on luettu syyksi. Syyttäjien syyte poikkeaa siitä, mistä käräjäoikeus on tehnyt johtopäätöksiä, Vakkala sanoo.