1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Presidentti Obama: "Suomessa on hevibändejä ja hyvä hallinto – En tiedä, liittyvätkö ne toisiinsa"

Presidentti Barack Obama vastaanotti puolisonsa Michelle Obaman kanssa Pohjoismaiden päämiehet Valkoiseen taloon. Avajaispuhe oli taattua Obamaa, täynnä lempeää vitsailua Pohjoismaiden surkeasta ilmastosta ja omituisesta kielestä. Presidentti Sauli Niinistö pyysikin omassa kiitospuheessaan anteeksi, ettei ollut tuonut suomalaista kevätaurinkoa mukanaan.

Obaman tervetulopuhe
Pohjoismaisten valtiojohtajien ja presidentti Barack Obaman tapaaminen Valkoisessa talossa alkoi humoristisilla puheilla.

– Siirsimme vierailun sisätiloihin, koska tänne ennustettiin ukkosmyrskyä. Te pohjoismaiset vieraamme olette tietenkin tottuneita koviin keleihin. Täällä Washingtonissa emme ole nähneet aurinkoa kolmeen viikkoon, mutta tehän ette näe aurinkoa moneen kuukauteen, vitsaili presidentti Obama tervetuliaispuheensa aluksi.

Obama toivotti vieraat tervetulleeksi: presidentti Sauli Niinistön – tai Niinestön, kuten Obama vaikeaa nimeä tapaili – Norjan pääministeri Erna Solbergin, Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin, Tanskan pääministerin Lars Løkke Rasmussenin ja Islannin pääministerin Sigurður Ingi Jóhannssonin puolisoineen.

Obama nauratti kaikkia toivottamalla vieraat tervetulleeksi heidän omalla kielellään. "Tervetuloa" onnistui Obamalta hyvin.

Obama muisteli monien amerikkalaisten juuria Pohjoismaissa. Lisäksi hän korosti Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden yhteisiä arvoja: vapautta, demokratiaa, vapaita markkinoita, ympäristötietoisuutta, tasa-arvoa.

– Uskomme yhteiskuntiin, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kaikille, koulutuksen, terveydenhoidon ja tasa-arvon avulla. Myös naisille. Kasvavien tuloerojen maailmassa Pohjoismailla on pienimpiä tuloeroja maailmassa. Ehkä siksi te olette myös yksiä maailman onnellisimmista kansoista, vaikka saattekin siellä niin vähän aurinkoa, sanoi Obama.

Obama kehui Pohjoismaita yhteistyön mallimaiksi, jotka yhteistyön kautta saavat kansainvälisesti suuremman painoarvon kuin yksittäisinä maina. Obaman mukaan Pohjoismaat ovat olleet tärkeitä kumppaneita Yhdysvalloille:

– Uskon todella, että maailma olisi turvallisempi ja hyvinvoivempi, jos meillä olisi enemmän Pohjosimaiden kaltaisia kumppaneita.

Obama vitsaili, että pohjoismaiset kielet kuulostavat tosin aika oudoilta, kuulostavat välillä kuin Game of Thrones -sarjan kieleltä. Suomi sai myös osansa:

– Haluan muistuttaa, että Suomella on eniten hevi-yhtyeitä väkilukuun suhteutettuna, minkä lisäksi he sijoittuvat korkealle hyvän hallinnon saralla. En tosin tiedä, liittyvätkö nuo toisistaan, arveli Obama.

Niinistö nosti esille Venäjän aiheuttaman epävarmuuden

Presidentti Niinistö vastasi Obaman tervetulopuheeseen vitsailemalla hänkin säästä.

– Anteeksi, ettemme tuonee aurinkoa mukanamme, meillä kun on paistanut tänä keväänä paljon.

Niinistö nosti esille myös turvallisuustilanteen kiristymisen, ja katsoi, että Venäjän kanssa pitää neuvotella.

– Elämme monin tavoin levotonta aikaa.  Turvallisuusuhkia on runsain mitoin. Tilanne on kiristynyt jopa Itämeren alueella ja Pohjois-Euroopassa, aivan meidän kotikulmillamme. Turvallisuuden ja vakauden vahvistaminen on siellä tarpeen, mukaan lukien asianmukainen vuoropuhelu Venäjän kanssa avoimuuden lisäämiseksi ja riskien pienentämiseksi.

Obama vastaanottaa pohjoismaisia valtionpäämiehiä
Vastaanottoseremonia järjestettiin pääosin sisätiloissa uhkaavan sateen varalta.

Aihekirjo tapaamisella on laaja

Tapaaminen alkaa puolentoista tunnin neuvotteluilla, jatkuu lehdistötilaisuudella ja päättyy illalliseen. Pohjoismaiden ulkoministereillä on erilliset neuvottelunsa ulkoministeri John Kerryn kanssa.

Päämiesten neuvotteluissa käsitellään laajaa aihekirjoa, turvallisuudesta puolustukseen,  arktisesta yhteistyöstä terrorismin torjuntaan, pakolaiskriisistä kauppasuhteisiin. Tapaaminen on jatkoa vuoden 2013 tapaamiselle Tukholmassa.

Virallisen vierailun vastaanottoseremonia päätettiin järjestää pääosin sisätiloissa, koska Washingtoniin ennustettiin ukkosmyrskyä. Sen sijaan juhlaillallinen päätettiin suuren vierasjoukon takia  järjestää etelänurmikolle pystytetyssä juhlateltassa.

Presidentti Niinistö tapaa suomalaisia toimittajia illalla noin kello 19.30, sekin on nähtävissä Yle Areenassa suorana.