Kuusi kohtaa Talvivaara-tuomioista – Oikeudenkäynnissä nähtiin vasta ensimmäinen erä

Perjantaina Kainuun käräjäoikeus antoi tuomion Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnistä. Artikkelista näet nopeasti mistä tuomiossa oli kyse.

Talvivaara
Kuvassa lakikirja ja tuomarin nuija
Arja Lento / YLE

1 Päästöjä ja ongelmia

Talvivaaran nikkelikaivoksella oli lukuisia ympäristöongelmia toiminnan alusta asti. Suurimman huomion ovat saaneet monet eri kipsisakka-altaan vuodot, joissa ympäristöön pääsi metalli- ja suolapitoista vettä.

2 Kuka vastaa?

Ympäristörikosoikeudenkäynnissä selvitettiin, ketkä vuodoista ja ympäristöongelmien syntymisestä vastasivat. Törkestä ympäristön turmelemisesta oli syytettyinä neljä entistä Talvivaara-johtajaa.

3 Kolme tuomittiin, yhtiö sai yhteisösakon

Kainuun käräjäoikeus antoi tänään kolmelle syytetylle tuomion, jotka olivat paljon lievempiä kuin syyttäjän vaatimukset. Konkurssiin mennyt Talvivaara Sotkamo Oy sai yhteisösakon sekä tuomittiin maksamaan taloudellisen hyödyn valtiolle. Konkurssipesän julkisselvittäjä kuitenkin toteaa, ettei konkurssipesä tule näitä omista varoistaan maksamaan.

4 Reaktiot tuomioon

Kainuun luonnonsuojelupiirissä tuomio oli odotettu, siellä vastuuta penättiin myös valvovalta viranomaiselta. Kainuun ELY-keskuksesta ei tuomiota juuri kommentoida. Kainuulaiset olivat pettyneitä (siirryt toiseen palveluun), että tuomiot olivat syyttäjän rangaistuksia lievempiä.

5 Ei tämä tähän lopu

Asian käsittely jatkuu Rovaniemen hovioikeudessa. Kihlakunnansyyttäjät harkitsevat jatkotoimia ensi viikolla.

6 Vahingonkorvauksia odottaa 139 tahoa

Miljoonien eurojen vahingonkorvausten käsittelyssä ei ole päästy vielä edes alkuun. Kainuun käräjäoikeus jatkaa yksityisoikeudellisten korvausvaatimusten selvittelyä ja valmistelua.