Hyppää sisältöön

Somalin kieltä voi pian opiskella Helsingin yliopistossa loppututkintoon asti

Somalin kielen yliopisto-opetuksen aloittamista perustellaan somalivähemmistön koolla. Suunnitelmissa on perustaa omat linjat somaliaa äidinkielenään ja vieraana kielenä opiskeleville.

Helsingin yliopiston rakennus Kaisaniemessä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Somalin kielen tutkintokoulutus alkaa Helsingin yliopistossa syksyllä 2017. Jo ensi syksynä on tarkoitus aloittaa 15 opintopisteen opintokokonaisuus.

Jakossa somaliaa voi opiskella maisterintutkintoon asti.

Koulutus järjestetään aluksi tuntiopetuksena, mutta Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoen mukaan jo lähiaikoina on yliopistolle tarkoitus perustaa somalin kielen opettajan vakanssi.

Somalinkielen aloituspaikoista ei ole vielä tehty päätöksiä, mutta Mustajoki arvelee, että opiskelemaan otetaan 6 – 8 opiskelijaa vuosittain.

Opetusta perustellaan kielivähemmistön koolla

Mustajoen mukaan Suomen somalinkielinen vähemmistö on jo niin suuri, että kielen ottaminen yliopiston opinto-ohjelmaan on kohtuullista.

– Tässäkään tapauksessa ei ole kyse puhtaasta kielen opetuksesta, vaan opetukseen liittyy myös kulttuurintuntemus, huomauttaa Mustajoki.

Yliopiston suunnitelmissa on myös lisätä kiinan ja arabian kielten koulutusta 15 aloituspaikkaan vuosittain. Englannin kielen sisäänottoa kasvatetaan 20 – 25 paikalla englanninosaajien lisääntyneen kysynnän vuoksi.

Vähentyneen tarpeen vuoksi yliopisto pienentää opiskelijoiden sisäänottoa muun muassa saksan ja ranskan kielissä.