Ville Niinistö: "En ole käytettävissä puheenjohtajaksi, vaikka sääntöjä muutettaisiin"

Vihreiden sääntöjen mukaan puheenjohtaja voi toimia tehtävässään korkeintaan kolme kaksivuotiskautta.

politiikka
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Pressiklubin vieraana 13.toukokuuta.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Pressiklubin vieraana 13.toukokuuta.Yle

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan hän ei ole käytettävissä puolueen puheenjohtajaksi enää tämän kauden jälkeen, vaikka sääntöjä muutettaisiin. Niinistö kertoi asiasta Ylen Pressiklubin haastattelussa perjantaina.

Niinistön mukaan puheenjohtajakauden pidentäminen sotisi vihreiden periaatetta vastaan. Puolueen sääntöjen mukaan puheenjohtaja voi toimia tehtävässään korkeintaan kolme kaksivuotiskautta. Niinistö on toiminut puolueen puheenjohtajana vuodesta 2011 lähtien.

– Vihreillä on aina ollut se periaate, että joukkuepeli on tärkeämpää kuin se, että nostetaan yksittäisiä yksilöitä linjaamaan kaikkea. Linjaukset tehdään yhdessä, ja siihen kuuluu se, että johtajia vaihdetaan säännöllisesti. Nyt kun ihmiset ovat keskustelleet, onko tässä rotaatiossa mitään järkeä, niin haluan sanoa sen kyllä selvästi, että en ole käytettävissä tämän vuoden jälkeen vihreiden puheenjohtajaksi, vaikka sääntöjä muutettaisiin, Niinistö totesi.

Puheenjohtajakauden pidennys nousi keskusteluun, sillä puolue on Niinistön puheenjohtaja kaudella kasvattanut suosiotaan merkittävästi. Muun muassa kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) on ilmaissut olevansa valmis tukemaan Niinistön jatkokautta.

– Olen ajatellut niin, että kuusi vuotta on hyvä aika olla puheenjohtajana ja vaalikauden puoliväli on hyvä aika antaa uudelle puheenjohtajalle mahdollisuus aloittaa hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja – hän ehtii luoda uutta tunnettuutta ja viedä puolueen eduskuntavaaleihin. Minun tehtäväni on ottaa loppuspurtti tässä ja kasvattaa vihreiden kannatusta historiallisen kovaan kuntavaalitulokseen. Se on minun puheenjohtajakauteni testi, Niinistö perusteli.