Noin viikon uutisten koomikko myöntää: "Näytän televisiossa jääkiekkovalmentajalta"

Kymmen vuotta stand up -komiikkaa tehnyt toimittaja Jukka Lindström on tullut kansalle tutuksi nopeatempoisena ankkurina Noin viikon uutiset -televisiosatiirissa. Lindströmin mukaan poliitikotkaan eivät ole suuttuneet satiirista, vaikka ovatkin tiukkapipoja.

kulttuuri
Koomikko, tv-persoona ja toimittaja Jukka Lindström. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Jukka Lindström kertoo, että televisiossa pahastumiskynnys on matalampi kuin stand up –lavalla, mutta sapiskaa ei ole tullut Noin viikon uutisistakaan. - Oishan se hienoa, jos poliitikot vetäisivät herneen nenään, mutta nykyään poliitikonkin pitää teeskennellä huumorintajuista, Lindström pahoittelee haastattelussa.

Jukka Lindström on Noin viikon uutisten lisäksi tehnyt YleLeaks -televisiosarjaa, toimittanut Etusivu- puheohjelmaa YleX:ssä ja keikkaillut stand up -lavoilla Paukutusjengin jäsenenä. Useiden roolien Lindström esiintyy televisiossa tukka kammattuna ja stand up -koomikkona tukka pörrössä. Radiohaastatteluun Jukka saapui tukka puoliksi kammattuna ja puoliksi pörrönä.

Mitä sliipatummalta näyttää, niin sitä ronskimpia juttuja.

Jukka Lindström

– Noin Viikon uutisissa pitää olla sliipatumpi, koska ollaan televisiossa. Se on tavallaan osa sitä roolia ja jäljittelee vähän tv-uutisten lukijaa. Vanha komiikan sääntö sanoo, että mitä sliipatummalta näyttää, niin sitä ronskimpia juttuja voi sanoa. Sitten kun kausi on ohi niin minä revähdän ja pöllähdän eli en välitä siltä miltä näytän ja miten hiukset menee, paljastaa Lindström.

Stand up –lavalla sliipatun komiikan sääntö ei pädekään. Esitykseen mennään stand up -taktiiikalla eli noustaan ylös arkivaatteissa välittämättä miltä näyttää. Television kirous on Lindströmin mukaan siinä, että sieltä saattaa vahingossa katsoa itseään.

– Sitä ei pitäisi koskaan tehdä. Sä huomaat, että tällaisella fledalla, jota on yritetty laittaa kuriin tv:tä varten, mä näytän ihan suomalaiselta jääkiekkovalmentajalta - siis kaverilta, joka on puku päällä ja ei välitä miltä näyttää. Assosiaatio siitä, että suomalainen jääkiekkovalmentaja kommentoisi päivän ja viikon uutisia ei sovi, pohtii Lindström.

Jukka Lindström juontaa Noin viiko uutisia.

Television nopeus rajoittaa huumoria

Noin viikon uutiset tv-ohjelma on ajankohtaissatiiria, jossa Lindströmin mukaan voi tehdä huumoria mistä vaan. Tosin televisiossa huumorin sisältöön vaikuttaa välineen nopeus. Stand up -lavalla saakin puhua vapaammin ja rohkeammalla suulla kuin televisiossa.

– Teeveessä ei kannata avata liian pitkällisiä juttuja, koska se vie aikaa. Komiikka on usein rytmi- ja nopeuslaji ja se saattaa rajata monimutkaisia aiheita pois.

Klubilla on yleisö, jonka kanssa luodaan sopimus yhteisestä nauruhetkestä.

Jukka Lindström

Lindström tunnustaa, että välillä tekee mieli kiroilla kunnolla televisiossa, mutta se ei ole oikein sopivaa, kun ruutua saattaa katsella kuka tahansa. Ja tv-esiintyjä ei voi tietää, miten katsomoissa reagoidaan.

– Pahastumiskynnys on matalampi ja joku saattaa ajatella, että herran jumala, toi sanoi televisiossa noin. Klubilla on yleisö, jonka kanssa luodaan sopimus yhteisestä nauruhetkestä siinä tilassa. Silloin voit tehdä asioita sallitummin.

– Klubilla jos joku pahastuu, niin siihen voi tarttua että okei, sua ei paljon paljon naurata. Se voidaan käydä läpi ja siitä tulee osa sitä esitystä. TV:ssä se ei ole mahdollista.

Koomikko, tv-persoona ja toimittaja Jukka Lindström. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Poliitikot eivät ole uskaltaneet suuttua

Jukka Lindström tunnustaa, ettei ole saanut sapiskaa Noin viikon uutisista. Kukaan poliitikkokaan ei ole vetänyt hernettä nenään.

Poliitikkojen tehtävä ei ole vitsailla vaan tehdä järkeviä päätöksiä.

Jukka Lindström

– Ihmiset ymmärtää, että tämä on huuomoria ja se otetaan huumorina. Poliitikothan ovat oikeasti tiukkapipoja ja heidän pitää teeskennellä huumorintajuisia. Eivät uskalla suuttua, kun heille nauretaan.

Lindströmiä vaivaa miksi usein puhutaan koomikoiden sanomisen rajoista eikä poliitikkojen tekemisten rajoista.

– Kuinka paljon on yhteiskunnalle hyväksi, että leikataan. Tai onko poliittinen päätös, joka sortaa heikompia, hyvä. Ymmärrän, että poliitikkojen vitsailun rajoja välillä testataan, mutta poliitikkojen tehtävä ei ole vitsailla vaan tehdä järkeviä päätöksiä, linjaa Lindström.

Vitsi ei saa sortaa heikoimpia

Tuoreessa väitöskirjassa Jarno Hietalahti haastaa tiukkaan piintyneitä oletuksia huumorista ja naurusta. Hietalahden filosofisen moukaroinnin alle päätyvät niin itselleen nauraminen, huumorikilpailut kuin huumorin oletettu vapauskin. Jukka Lindström ymmärtää Hietalahden näkemyksen siitä, että huumori voi olla myös väkivaltaa ja nauru voi pilkata ja kiusata.

Punch up - not down.

Jukka Lindström

– Ainakin stand up -piireissä meillä on kirjoittamaton sääntö, että "punch up - not down". Eli vitsin pitäisi potkia ylöspäin yhteiskunnassa eikä heikompia alaspäin, sanoo Lindström ja kummastelee samalla väitöskirjaa huumorista.

– Amerikkalainen kirjalija-journalisti J. B. White on sanonut, että huumorin analysoiminen on vähän niin kuin leikkelisi sammakkoa: sammakko kuolee prosessissa ja sen lisäksi se kiinnostaa vain harvoja.

Koomikko, tv-persoona ja toimittaja Jukka Lindström. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Hauskuuden siirtäminen yleisölle vaativaa

Huumorista väitelleen Jarno Hietalahden mukaan nauru voi vahvistaa yhteistä maailmankatsomusta ja huumori kertoo siitä miten maailmaa nähdään. Jukka Lindströmiä kiinnostaa huumorissa mutta myös toimittamisessa miten näkökulmia, ajatuksia tai havaintoja siirretään.

– Kun mä havaitsen päivän politiikassa jotain joka ottaa päähän tai että puhutaan ristiin rankasti tai yritetään vedättää, niin mä mietin miten puen sen sanoiksi niin, että ihmiset huomaa sen näkökulman ja vielä nauraa siihen päälle, kertoo Lindstöm.

Jos pystyy syyttämään yleisöä, niin se on aina hyvä.

Jukka Lindström

Lindström myöntää, että esimerkiksi bussissa mieleen tulleen hauskan ajatuksen siirtäminen naurettavaksi jutuksi stand up -klubilla ei ole helppoa.

– Se ei vaan siirry suoraan sellaisenaan. Se on vähän niinkuin unien kertomisessa. Niitä on aina helvetin tylsiä kuunnella.

Stand up -lavalla koomikko ei tunne vaihtoehtoa, että yleisö ei naura. Lindström neuvoo, että jos yleisö ei naura, se kannattaa sanoa ääneen, se helpottaa.

– Että okei, teitä ei naurata, mikä teitä vaivaa, ootteko te hassuja tai tyhmiä? Jos pystyy syyttämään yleisöä, niin se on aina hyvä, mutta se pitää tietysti tehdä hauskasti. Mutta lähtökohta on se, että pitää olla hauskaa, se on pakko. Jacke Björklund on sanonut, että se on vähän sama kuin kysyisi lentokapteenilta, että entäs jos kone ei nousekaan. Sen vaan on noustava.

Jukka Lindströmiä haastatteli Marika Paaso.