1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö nosti hybridisodankäynnin ja arktisen huippukokouksen esille Washingtonin tapaamisessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti Pohjoismaiden johtajien ja presidentti Barack Obaman neuvotteluissa esille toiveen hybridisodankäynnin vastaisen yhteistyön tiivistämisestä. Myös Euroopan turvapaikanhakijat ja arktisella alueella mahdollisesti järjestettävä huippukokous otettiin esille.

Ulkomaat
Niinistö Washingtonissa
Niinistö kertoi Washingtonin tapaamisen sisällöstä toimittajille.

Niinistö tapasi suomalaistoimittajia yli tunnin kestäneiden neuvotteluiden jälkeen. Neuvotteluiden pääaiheisiin kuului Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjä.

– Yhteinen näkemys oli, että tarvitaan dialogia, pyrkimystä saada Venäjä jälleen kansainväliseen järjestelmän piiriin, sanoi Niinistö.

Venäjän vastaisten pakotteiden osalta todettiin, että ne liittyvät olennaisesti Ukrainan kriisiin ja Minskin rauhansopimuksen toteutumiseen.

– Onko sopimuksen toteuttamisessa vähän enemmän nyt valoa, vähän vaikea arvioida tässä vaiheessa. Mutta saattaa olla, että aika työskentelee sen hyväksi, jolloin eräs tärkeä saavutus saataisiin aikaiseksi, ja sillä olisi selvä vaikutus Baltian ja Itämeren tilanteeseen jännitystä lieventävänä tekijänä, pohti Niinistö.

Valmiuksia hybridisodankäynnin varalta tehostettava

Niinistö otti esille hydridisodankäynnin, jonka osalta hän toivoo, että Yhdysvallat, Nato ja Euroopan unioni tehostaisivat yhteistyötä. Hybridisodankäynti yhdistelee valtiollisten, perinteisten sodankäyntimenetelmien joukkoon epätavallisia, ei-valtiollisia ja jopa rikollisia menetelmiä.

– Naton toimialaan ei suinkaan kuulu läheskään kaikki se, mitä hybridisodankäynnistä tiedetään, ja ennen kaikkea se, mitä siitä ei edes vielä tiedetä, mutta saattaa pulpahtaa pintaan, sanoi Niinistö.

Niinistöllä toivoo, että EU lähettäisi kansalaisilleen signaalin siitä, että se huolehtii kansalaistensa turvallisuudesta.

Huippukokous arktiselle alueelle?

Arktinen ulottuvuuskin puhutti. Yhdysvallat on nyt Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa, Suomi vaihtuu puheenjohtajaksi ensi vuonna. Jos maailmanpoliittinen tilanne lientyy, Suomi voisi järjestää arktisella alueella suurvaltatapaamisen.

– Se on vähän kaukana oleva ajatus, mutta kyllä minä luulen, että kaikki sen nyt ymmärsivät, ettei meillä olisi mitään sitä vastaan ainakaan. Ja olen pitänyt sitä monissa keskusteluissa esillä, eikä täystyrmäystä nyt ainakaan ole tullut.

Niinistö alusti keskustelua pakolaisvirtojen osalta. Yhteinen kanta oli, että hädässä olevia autetaan, mutta se on tarkasti pystyttävä määrittelemään, ketkä ovat avun tarpeessa.

– Pelkästään silloin, jos tullaan – täysin ymmärrettävästi ihmiset totta kai aina pyrkivät hakemaan parempia olosuhteita, perheelle ja omalle elämälle – niin Euroopalla ei kyllä ole tällä hetkellä kovin paljon mahdollisuuksia, koska sellaisten ihmisten lukumäärä on valtava. Ja toisaalta niin kuin me näemme tuon kaaoksen hetkillä, se aiheuttaa vielä suurempia vaikeuksia niille, jotka ovat todellisessa, akuutissa hädässä.

Tilanne on Niinistön mukaan jossakin määrin rauhoittumassa, kun EU on ryhtynyt toimiin, eikä jokaisen jäsenmaan tarvitse erikseen pyrkiä hillitsemään maahantulovirtoja.

Lue seuraavaksi