Lehti: Lääkejätti Pfizer kieltää tuotteidensa käytön teloituksissa

Päätös vaikeuttaa merkittävästi teloitusten suorittamista myrkkyruiskeella Yhdysvalloissa. Muut lääkevalmistajat ovat jo aiemmin kieltäneet aineidensa myymisen teloituskäyttöön.

Ulkomaat
Pfizerin logo.
Justin Lane / EPA

Yhdysvaltalainen lääkevalmistaja Pfizer ilmoitti perjantaina, että se on ottanut käyttöön rajoitukset, jotka estävät yhtiön tuotteiden käytön tappavissa ruiskeissa. Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan yli 20 amerikkalaista ja eurooppalaista lääkeyhtiötä on jo aiemmin ottanut käyttöön vastaavia rajoituksia. Yhtiöt ovat perustelleet päätöksiä moraalisilla ja kaupallisilla syillä.

Pfizerin päätöksen myötä kaikki Yhdysvaltain viranomaisten hyväksymät teloituksiin soveltuvien aineiden valmistajat ovat estäneet tuotteidensa myymisen teloituksia varten, ihmisoikeusjärjestö Reprieven edustaja Maya Foa sanoo The New York Timesille.

– Teloituksia järjestävien osavaltioiden täytyy nyt mennä maan alle, jos he haluavat hankkia lääkeaineita tappavia ruiskeita varten, Foa sanoo.

Teloitukset vähentyneet Yhdysvalloissa

Jotkin osavaltiot ovat joutuneet lykkäämään teloituksia kuukausilla tai pitempään lääkepulan vuoksi tai juridisista syistä. Muutamat osavaltiot ovat ottaneet käyttöön vaihtoehtoisia teloitusmenetelmiä, kuten sähkötuolin, teloituskomppanian tai kaasukammion.

Monet osavaltiot ovat testanneet uusia lääkeyhdistelmiä. Toisinaan se on johtanut tuhoisiin seurauksiin, kuten kuolemaantuomitun miehen pitkittyneessä teloituksessa rauhoituslääke midazolamilla Arizonassa vuonna 2014.

Paljon huomiota sai myös Oklahomassa samana vuonna epäonnistunut teloitus, jossa kuolemaantuomittu mies kuoli lopulta sydänkohtaukseen teloituksen keskeyttämisen jälkeen.

Teloitusten määrä on vähentynyt Yhdysvalloissa selvästi vuosituhannen vaihteesta. Taustalla ovat olleet juridiset ja poliittiset syyt sekä pula lääkeaineista. Vuonna 1999 pantiin täytäntöön 98 kuolemantuomiota, kun viime vuonna suoritettiin enää 28 teloitusta.