Aktivistit tunkeutuivat Vattenfallin ruskohiililouhokselle Saksassa

Ruotsalaisen energiayhtiö Vattenfallin saksalaisen louhoksen toiminta jouduttiin keskeyttämään väliaikaisesti, kun mielenosoittajat tunkeutuivat louhosalueelle ja sieltä johtavalle junaradalle. Louhinta jouduttiin keskeyttämään, mutta tuotanto jatkuu varastojen avulla.

Ulkomaat
Vattenfallin hiilivoimala Jänschwaldessa Saksassa.
Vattenfallin hiilivoimala Jänschwaldessa Saksassa.Patrick Pleul / EPA

Saksassa tuhatkunta aktivistia on osoittanut mieltään ruotsalaisen energiayhtiö Vattenfallin ruskohiililouhoksella ja sen läheisyydessä myöhään perjantai-iltana, kertovat useat ruotsalaismediat (siirryt toiseen palveluun).

Saksan itäosassa lähellä Puolan rajaa sijaitsevan louhoksen toiminta piti väliaikaisesti keskeyttää mielenosoittajien tunkeutuessa alueelle ja sieltä johtavalle junaradalle.

Vattenfallin mukaan hiiltä rikkovan koneen toiminta piti pysäyttää turvallisuussyistä. Tuotantoa on jatkettu varastojen avulla.

– Voimme jatkaa toimintaa varastojen avulla jonkin aikaa, sanoo Vattenfallin tiedottaja Peter Bergstedt.

Valkoisiin haalareihin ja maskeihin pukeutuneita mielenosoittajia oli jopa tuhat. Viranomaisten mukaan noin 350 mielenosoittajista oli ruotsalaisia.

Saksan poliisi on ollut paikalla tarkastamassa aktivistien henkilökortteja.

Mielenilmauksella vastustettiin Ruotsin aikeita myydä ruskohiilivoimala ulkomaiselle sijoitusyhtiölle. Ruotsin hallitus ei ole vielä päättänyt lopullista ratkaisua asiasta.

Vattenfallin ruskohiilen louhintaa on vastustettu Saksassa jo aiemmin ja vaadittu toiminnan lopettamista. Vastustuskampanja on parhaillaan käynnissä. Kampanja nimi on "Ende Gelände".