1. yle.fi
  2. Uutiset

Niinistö ja Haukio edustivat Valkoisen talon juhlaillallisella – katso video ja kuvat

Barack ja Michelle Obama vastaanottivat Suomen presidenttiparin Valkoisen talon pohjoispylväikön luona. Puheessaan Obama naureskeli Pohjoismaiden kiistalle siitä, mikä on joulupukin kotimaa.

Ulkomaat
Presidentti Sauli Niinistö saapui Valkoisen talon juhlaillalliselle.
Jim Lo Scalzo / EPA
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapuivat juhlaillalliselle Valkoiseen taloon.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja hänen puolisonsa Michelle Obama vastaanottivat Suomen presidenttiparin Valkoisen talon edustalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osallistuivat Valkoisen talon viralliselle juhlaillalliselle varhain lauantaina Suomen aikaa.

Illallista isännöivät presidentti Barack Obama ja hänen puolisonsa Michelle Obama vastaanottivat Suomen presidenttiparin Valkoisen talon edustalla.

Rouva Jenni Haukio oli valinnut juhlaillalliselle sinisen iltapuvun. Michelle Obama puolestaan oli pukeutunut intialais-amerikkalaisen muotisuunnittelijan Naeem Khanin suunnittelemaan asuun.

Juhlaillalliselle osallistuivat myös Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin pääministerit puolisoineen.

Läpinäkyvän katon läpi erottuu puita; kynttilät ja kattoon ripustetut lamput valaisevat telttaa.
Juhlaillallinen järjestettiin teltassa Valkoisen talon eteläisellä nurmikolla. Mike Theiler / UPI Pool

Illallisella pitämässään puheessa Obama kertoi olevansa kiitollinen siitä, että Pohjoismailla on ollut vahva kulttuurinen vaikutus Yhdysvaltoihin. Hän nosti esiin erityisesti kansanopistotoiminnan isän, tanskalaispiispa N.F.S. Grundtvegin, jonka inspiroimassa oppilaitoksessa Tennesseessä moni Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen johtajista oli kouluttautunut.

Lisäksi Obama vitsaili Pohjoismaiden keskinäisille kiistoille siitä, mikä maa on onnellisin ja mikä on joulupukin todellinen kotimaa.

Presidentti Barack Obama piti maljapuheen Pohjoismaiden juhlaillallisella Valkoisessa talossa.
Presidentti Barack Obama pitämässä maljapuhetta. Mike Theiler / EPA

Pohjoismaiden väreihin ja luontoon sävytetty illallinen nautittiin juhlateltassa Valkoisen talon etelänurmikolla. Juhlateltan läpinäkyvä katto tarjosi vieraille näkymän taivaasta, joka selkiytyi ennen illallista.

Illallisen koko kutsuvieraslista on julkaistu Valkoisen talon verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Poliitikkojen lisäksi kutsuttujen joukossa olivat esimerkiksi näyttelijä Will Ferrell ja omaa keskusteluohjelmaansa pitkään isännöinyt David Letterman.

Arvovieraille esiintyi illallisen jälkeen laulaja Demi Lovato.

Yhdysvaltojen ja viiden Pohjoismaan johtajat puolisoineen yhteiskuvassa ennen juhlaillallista Valkoisessa talossa.
Yhdysvaltojen ja viiden Pohjoismaan johtajat puolisoineen kokoontuivat yhteiskuvaan ennen juhlaillallista Valkoisessa talossa.Mike Theiler / EPA

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi